Tulio Demetlika predsjednik LAG-a Istocna Istra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelnik Labina Tulio Demetlika izabran je za predsjednika, a djelatnica Opcine Kršan Rosana Celic za dopredsjednicu Lokalne akcijske grupe (LAG) Istocna Istra na vecerašnjoj osnivackoj sjednici Skupštine udruge. Osim njih, u Upravni odbor ušli su Dolores Jenkel, Sanja Dobric (grad Labin), Miljenko Vretenar, Susie Blaškovic (opcina Sv. Nedelja), Tamara Stojšic (opcina Kršan), Gordana Bažon, Željka Toncinic (opcina Pican), Julija Škoro i Eda Zahtila (opcina Raša). Nadzorni odbor cine, pak, Dolores Soric (Labin), Ljiljana Mekiš (Sv. Nedelja), Vlado Peršic (Kršan), Goran Bacac (Pican) i Vedran Miletic (Raša).

LAG je oblik javno-privatnog partnerstva, osnovan s ciljem da, posebice ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, povuce sredstva iz njenih fondova, i to narocito u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Objedinjuje lokalnu samoupravu, mala i srednja poduzeca, te neprofitne organizacije i druge aktere iz razlicitih podrucja. LAG Istocna Istra dosad broji 47 clanova, a uskoro bi trebao zaposliti tajnika.

Grad Labin i okolne opcine na Labinštini potkraj rujna potpisali su odgovarajuci sporazum o osnivanju akcijske grupe, a zeleno svjetlo potom su dala lokalna vijeca. 

Osnivackoj sjedinci Skupštine zbog loše je pripremljenosti i cinjenice da neki od clanova nisu dobili materijale, poslovnik i statut udruge, prijetila odgoda, što su predlagali i clanovi organizacijskog odbora, no ipak je održana zbog, kako se culo, poštivanja roka u kojem LAG mora biti formiran, odnosno mogucnosti kandidiranja za prvu mjeru za apliciranje na europski novac, koja ce biti raspisana u sijecnju. Neki od nezadovoljnih skupštinara prigovorili su da je sjednica sazvana u zadnji cas samo da se zadovolji forma i amenuje popis vodstva koji je unaprijed skrojila lokalna vlast. (I. RADIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter