Tuerk za mandatara predložio Jankovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u cetvrtak je za za mandatara nove slovenske vlade predložio Zorana Jankovica, predsjednika stranke Pozitivna Slovenija koja je na prijevremenim izborima 4. prosinca prošle godine osvojila 28,5 posto glasova i 28 mandata parlamentu koji broji 90 zastupnika.

"Danas sam donio odluku da za mandatara za sastav nove vlade predložim predsjednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovica", rekao je Tuerk na konferenciji za novinare u predsjednickoj palaci u Ljubljani. Tuerk je dodao da je o svome prijedlogu vec obavijestio predsjednika parlamenta.

Parlament o prijedlogu mora glasovati u roku sedam dana, pri cemu prilikom tajnog glasovanja Jankovic treba natpolovicnu vecinu od najmanje 46 glasova.

Tuerk je rekao da je za mandatara predložio Jankovica jer je njegova stranka na izborima osvojila najviše glasova i zastupnickih mandata, ravnajuci se po tradiciji po kojoj vladu nakon izbora formira relativni izborni pobjednik. "Ocjenjujem da postoje reaalne mogucnosti da Zoran Jankovic u pregovorima s drugim strankama koji su uznepredovali uspije i formira vladu", rekao je Tuerk.

Dodao je da je volju koju su biraci izrazili na izborima, na kojima je Jankoviceva stranka dobila relativnu vecinu, potrebno poštovati i sve snage usmjeriti da što prije dode do formiranja kompetentne vlade. Tuerk nije želio nagadati o tome što bi se dogodilo ako Jankovic ne dobije potreban broj glasova prilikom glasovanja u parlamentu. "Pregovori stranaka o koalicijskoj suradnji treba voditi u dobroj vjeri i bez fige u džepu, da gradani ne bi dobili osjecaj da je volja biraca izigrana", rekao je Tuerk.

Za uspješno djelovanje buduce vlade i parlamenta, dodao je, bit ce osim toga potreban "povijesni kompromis", odnosno "savezništvo za reforme" u kojemu ce uz vladajucu koaliciju trebati ukljuciti i buducu oporbu. Naime, pojasnio je slovenski predsjendik, u slijedecemu razdoblju u Sloveniji je potrebno postici široku potrebnu suglasnost o reformama.

Tuerk je pri tome podsjetio da je potrebno promijeniti sadašnja rješenja koje se odnose na zakonodavne referendume, da treba reformirati tržište rada i javne uprave, te reformirati mirovinski sustav, ali da su moguce i promjene na podrucju izbornog sustava, o cemu ce biti potreban širok konsenzus svih politickih stranaka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter