Tuerk i Izetbegovic ne idu na Nikolicevu inauguraciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk i predsjedavajuci Predsjedništva BiH Bakir Izetbegovic nece ici na inauguraciju novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolica 11. lipnja, slijedeci tako primjer hrvatskog kolege Ive Josipovica, objavila je u cetvrtak televizija Al Džazira Balkans.

Tuerk je novinaru Al Džazire potvrdio da nece ici na Nikolicevu inauguraciju prigodom obilježavanja 100. godišnjice pogibije Bošnjaka u slovenskom mjestu Logu pod Mangartom. "Poziv sam dobio, ali na inauguraciju necu ici? Zašto? Gledajte, nije pravi trenutak da o tome govorim", kazao je Turk, odgovarajuci na novinarsko pitanje o odlasku na Nikolicevu inauguraciju.

Poziv je otklonio i Bakir Iztebegovic koji je takoder bio na obilježavanju stote godišnjice pogibije Bošnjaka koji su se u sastavu austrougarske vojske u Prvom svjetskom ratu borili protiv Talijana na Soci. Izetbegovic je rekao da ga je Nikolic u srijedu navecer osobno telefonski zvao na inauguraciju. Predsjedavajuci Predsjedništva BiH kazao je da je to bilo "lijepo od njega", ali "on je covjek koji je promijenio retoriku, ali je li promijenio i stavove, to ce nam morati dokazati u vremenu koje dolazi", kazao je, rekavši da nece na inauguraciju.

Pošto je i hrvatski predsjednik Ivo Josipovic u srijedu objavio da nece ici u Beograd 11. lipnja, na Nikolicevoj inauguraciji nece biti vecine predsjednika zemalja regije.


Podijeli: Facebook Twiter