Tuđmanova obala počinje kod ACI-ja, a završava kod Obale Josipa Broza

Igor Stari
Igor Stari

Svečano imenovanje šetnice u umaškoj luci u Obalu dr. Franje Tuđmana okupilo je danas veliki broj građana, ali prije svega HDZ-ovaca koji su došli s čitave Bujštine i svih dijelova Istre.

Svečanom činu nazočila je pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić u svojstvu izaslanice Hrvatskog sabora i Vlade, zatim Ivan Bubić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu, umaški gradonačelnik Vili Bassanese sa zamjenicima, predsjednik umaškog Gradskog vijeća i predsjednik umaškog HDZ-a Jurica Šiljeg, umaški župnik Josip Grbac i nećak prvog hrvatskog predsjednika Darko Tuđman.

U svom pozdravnom govoru gradonačelnik Bassanese je istaknuo da je predsjednik Franjo Tuđman bio vizionar i državnik koji je imao istančan osjećaj za trenutak i donošenje ključnih odluka u presudnim trenucima rata te je zadužio sav hrvatski narod za stvaranje moderne i suverene hrvatske države. Nakon što je župnik Grbac blagoslovio šetnicu poželivši svim budućim šetačima da ih na njoj prati sreća, Bassanese i Šiljeg su razotkrivanjem zastave Grada Umaga s natpisa šetnice službeno otvorili Obalu dr. Franje Tuđmana.

- Na današnji je dan HDZ Umaga i Istre obilježio 18. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika na najdostojanstveniji i častan način, kazao je Šiljeg, dok je Udovičić između ostaloga istaknula kako je ovaj čin tek mali znak pažnje, ali veliko sjećanje na prvog hrvatskog predsjednika koji je ostvario jedinstvo hrvatskog naroda, slobodnu i demokratsku Hrvatsku.

Ovaj je novouređeni dio obale u posljednjih 20-ak godina nosio neslužbeno ime Nova obala, međutim, umaško je Gradsko vijeće na sjednici održanoj 18. rujna odlučilo službeno imenovati taj potez Obalom dr. Franje Tuđmana u počast prvom hrvatskom predsjedniku. Inače, umaška Obala dr. Franje Tuđmana započinje kod umaške ACI marine, a završava na Obali Josipa Broza s kojom graniči. (S. BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter