Tudman ipak prvi u Knez Mihajlovoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivo Josipovic prvi je hrvatski predsjednik koji je prošetao Knez Mihajlovom, Josipovic je prvi... Mediji vec nekoliko dana bombardiraju hrvatsku javnost tvrdnjom da nijedan predsjednik Hrvatske prije Josipovica nije u toj ulozi hodao glavnom beogradskom ulicom, centrom života u srbijanskoj metropoli. Ta cinjenica simbolicki bi trebala oznaciti da je u odnosima izmedu Srbije i Hrvatske nastupilo novo razdoblje, da je predsjednik Josipovic napravio ogroman iskorak. Dobro to zvuci, mora se priznati, ali nažalost - nije istinito.

Dramatican sastanak
Naime, puno prije Josipovica cuvenom Knez Mihajlovom prošetao je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tudman. Bilo je to još 4. travnja 1991. godine. U to se vrijeme vec puškaralo po Hrvatskoj, cetiri dana ranije na Plitvickim jezerima došlo je do okršaja izmedu pripadnika hrvatske policije i srpskih pobunjenika pri cemu je pala prva žrtva Domovinskog rata, policajac Josip Jovic.

Tenkovi JNA formalno su se postavili izmedu zaracenih strana, a u stvarnosti su zaštitili srpske paravojne snage. Pod dojmom tog dogadaja Tudman je otputovao u Beograd na drugi po redu sastanak predsjednika šest jugoslavenskih republika koji su na tim susretima pokušavali pronaci ustavno rješenje za krizu koja je potresala temelje SFRJ.

Autogrami Beogradanima
U pauzi sastanka, izvijestili su mediji, Tudman je osobno poželio prošetati središtem Beograda "od zgrade Predsjedništva Republike Srbije, gdje se razgovori održavaju, pa Terazijama, kroz Knez Mihajlovu ulicu". Putem su mu Beogradani spontano prilazili, rukovali se s njim, a mnogi su zatražili Tudmanov autogram.

Na Knez Mihajlovoj hrvatskom predsjedniku pristupio je prodavac glasila Srpskog pokreta obnove i "srdacno mu darovao" primjerak Srpske reci. S Tudmanom je tom prilikom bio i Hrvoje Šarinic, predstojnik njegovog Ureda, koji se još živo sjeca te šetnje.

- Poštujem Josipovica i cijenim sve njegove napore, ali on jednostavno nije prvi hrvatski predsjednik koji je prošetao Knez Mihajlovom. Narocito mi je u pamcenju ostalo kako je Tudmanu prišla jedna gatara. Predsjednik joj je odmah spremno pružio dlan i ona mu je prorekla blistavu politicku buducnost, ali i zdravstvene probleme, ispricao nam je jucer Šarinic.


Podijeli: Facebook Twiter