Tudman i Miloševic - dogovoreni rat?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Našli se Hrvat, Srbin i Slovenac, i Slovenac je imao pravo. Tako bi se ukratko mogao opisati dokumentarac kontroverzne teze "Tudman i Miloševic - dogovoreni rat?" Sladane Zaric i Filipa Colovica, prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Autori, koji su dokumentarac napravili u produkciji Radiotelevizije Srbije, za potrebe filma i istraživanje pocetne teze intervjuirali su niz aktera koji su izravno ili neizravno sudjelovali u posljednjim krvavim sukobima na Balkanu. Medu njima bio je i bivši slovenski predsjednik Milan Kucan, koji na kraju kaže: "Moglo je to sve završiti drugacije, i nitko od nas tu nije do kraja nevin".

Autori istražuju tezu na temelju izbrojanih 48 sastanaka Miloševica i Tudmana za vrijeme ratnih zbivanja, cemu treba pridodati i 11 susreta Tudmanovog šefa kabineta Hrvoja Šarinica i Miloševica u razdoblju od 1993. do 1995. godine. Najsuprotstavljenije teze o dogovorenom ratu u filmu pak postavljaju Hrvati. Pa dok bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesic tvrdi da je dogovora bilo, posebno oko dijeljenja Bosne, Slaven Letica tvrdi da dogovora nikako nije moglo biti.

"Samo budala bi pomislila da je rat dogovoren. Porušena Hrvatska, zaklan Vukovar - kakav je to dogovor?" - pita se Letica.

Okosnica filma svakako je sastanak Tudmana i Miloševica u Karadordevu 26. ožujka 1991. godine. No film i opet ne donosi snimku ili transkript toga sastanka, pa i dalje sve ostaje tek naknadna interpretacija. Iz svega recenog dade se ipak zakljuciti da ni Miloševic ni Tudman nisu imali potpunu vlast na terenu. A do koje je granice apsurda to išlo potvrduju izjave nekih aktera.

Iz filma na kraju proizlazi da je "hrvatski" dio Bosne ostao Tudmanov mokri san, no da je ovaj inace nervcik, za razliku od staloženijeg Miloševica prema onima koji su ih poznavali, na kraju ispao politicki inteligentniji. Odustao je od Bosne kad mu se priprijetilo da ce Hrvatska završiti u sankcijama kao Srbija, potpisao mirovni sporazum s BiH i otišao po izgubljeni hrvatski teritorij, za koji je Miloševic izgleda mislio da mu ga nece dirati. (Davor MANDIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter