Tuci mene, a ne žene!

Najbrojniji posjetitelji bili su mališani porečkog vrtića Radost
Najbrojniji posjetitelji bili su mališani porečkog vrtića Radost

"Tuci mene, a ne žene!" poruka je na vreći koju mališani porečkog vrtića Radost uglavnom nisu znali pročitati, no razumjeli su da energiju ne valja ispucati na ljudima. Vrtićarci su bili najbrojniji posjetitelji na obilježavanju "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", koje je porečki Centar za građanske inicijative (CGI) organizirao na Trgu slobode. Dok su mališani crtali i udarali u vreću, predstavnici udruga i državnih službi davali su informacije o različitim akcijama pomoći žrtvama.

- Cilj nam je podržati svjetsku kampanju i skrenuti pažnju javnosti na probleme nasilja. Premda u Ustavu piše da smo socijalna država, mi nemamo alate za pomoć, rekla je Biserka Momčinović, aktivistica i osnivačica CGI-ja. Želja im je osigurati "socijalne" stanove za žrtve nasilja te u zakonski okvir o toj tematici dodati termine "žena" i dijete" jer je, po podacima PU istarske sedam od deset zlostavljanih osoba - ženskog roda.

Od Jadranke Černjul, predsjednice Sigurne kuće, saznali smo da, srećom, trenutno nemaju problem s održavanjem, no traže sigurnije financiranje jer ovise o natječajima i donacijama. U tri tajna skloništa u Istri smještene su četiri žene i šestero djece (maksimalno ih mogu primiti 25).

- Nasilnik je najagresivniji kada shvati da je napušten i zato žena treba biti na tajnom mjestu, rekla je Černjul.

Zdravi grad nudio je informacije za roditelje i djecu jer "nasilje ide u krug koji treba prekinuti", kako je komentirala njihova vježbenica Marina Banko, a građani su se mogli informirati i o Crvenom križu. Kod njih je moguće volontirati u edukativnim radionicama, sortiranju rabljene odjeće koja se dijeli svakog prvog utorka u mjesecu ili pomagati korisnicima Centra za socijalnu skrb. Od djelatnika Crvenog križa saznali smo i da njihova organizacija još uvijek radnim danima prikuplja odjeću od 7 do 15 sati, ali će to u budućnosti morati promijeniti.

Uz Igora, jedinog muškarca među predstavnicima udruga, došli su i oni iz PU istarske, koja se i dalje suočava s malim brojem prijava nasilja nad ženama.

Smatra se da na razini Hrvatske svakih 15 minuta bude zlostavljana jedna žena dok na jedno prijavljeno dolazi 15 do 20 slučajeva silovanja, saznali smo od Aleksandra Šerovića, policijskog službenika Odjela za prevenciju.

Unatoč glasnoj glazbi, na trgu se okupio mali broj posjetitelja. Akcija je nastavljena u kazalištu, predstavom "WTF?", koja prikazuje nasilje u adolescentskoj vezi. (piše i snimila M. DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter