Tuča uništila nasade kukuruza i tikve na Buzeštini

Valdiju Majeru tuča je obrala i masline (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Valdiju Majeru tuča je obrala i masline (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Grmjelo je i sijevalo, kiša je lila kao iz kabla, a tuča nemilice udarala. Jako grmljavinsko nevrijeme koje je u subotu poslijepodne, na blagdan Velike Gospe pogodilo sjever Istre donijelo je toliko očekivano osvježenje, ali i zadalo glavobolje vatrogascima i poljoprivrednicima. Uslijed udara groma buknula su dva požara, u Sv. Donatu i kod Sovinjskih Brda na čijem je gašenju angažirano dvadesetak vatrogasaca buzetske Javne postrojbe i DVD-a, a u Sv. Donatu su im se pridružili i mještani. Na obje lokacije opožareno je ukupno nešto više od 1,1 hektar površine, borove šume i niskog raslinja.

Kukuruz u fazi zrenja

Tuča je uglavnom padala u buzetskoj kotlini, a najviše je zahvatila pojas od sela Korta, Prašćari, Vidaci do Buzeta i Kamenih vrata. Padala je i u selima Finderli, Rumeni i Krbavčići kao i na potezu od sela Krušvari, Marinci, Maruškići, Jagodići, Podrebar, Sv. Donat, Čela, Bržendi i Peničići. Oštetila je okućnice, vrtove, pokoji maslinik, vinograd, nasade s tikvama, a u dolini Mirne nedaleko od Buzeta, od naselja Verona do Kamenih vrata, najveće štete zabilježene su na kukuruzu, posađenom na oko osam hektara.

- Kukuruz je u fazi zrenja, još mjesec dana bi bio za berbu, pogotovo za silažu. Na površinama posađenim za berbu klipa kukuruza, šteta se procjenjuje na 20-ak posto. Problem je međutim silaža gdje uz klip treba i zelena masa ako će biti kompaktna. Najviše je stradalo upravo lišće kukuruza pa će kod silaže podbačaj biti 40-50 posto, žali se Valdi Majer kojemu je tuča oštetila kukuruz.

Masline i loza pošteđeni

Površine zahvaćene tučom obišao je u nedjelju i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. "Za razliku od istog razdoblja prošle godine, ovog puta tuča nije zahvatila jake poljoprivredne krajeve poput Vrhuvštine i Sovinjštine tako da su velike površine i nasadi maslina i vinove loze ostali pošteđeni, no tamo gdje je tuča padala štete su veće od 50 posto, a ponegdje i do sto posto. U ovom trenutku teško je procijeniti štete jer će se pravi razmjeri vidjeti tek za nekoliko dana", izjavio je Žulić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter