Tuča poharala vinograde, maslinike i nasade povrća

Nevrijeme u Umagu (M. SARDELIN)
Nevrijeme u Umagu (M. SARDELIN)

U srijedu je u jutarnjim satima na sjeveru Istre već oko 5 sati počela padati obilna kiša koja je padala gotovo dva sata, a ponovilo se to oko 11 sati, ali ovoga puta praćeno tučom. Najviše je pogođeno područje oko Kaštela, Plovanije i Kaldanije, a u Umagu su vatrogasci ispumpavali vodu iz podruma, poslovnih prostora i teniskih terena na više lokacija. Prema izvješću iz PU istarske tijekom jutra se pretežno zbog skliskih i mokrih kolnika dogodilo osam prometnih nesreća tek s materijalnom štetom.

Na području Kaštela, gdje je danas zabilježena najjača tuča, mnogim su mještanima nastradali vinogradi, maslinici i nasadi povrća, ponegdje i sa stopostotnom štetom. Kako saznajemo u obitelji Bassanese, koja ima jednu od većih vinarija na ovom području, od tuče im je stradao vinograd na lokaciji Contarini, ali ipak manje nego površine bliže samom mjestu Kaštel.

Današnja tuča poharala je i vinograd Morena Degrassija u Petroviji. To je već druga tuča koja je ove godine pogodila taj vinograd. Prvi put je to bilo pred cvatnju, a sada su već formirane bobice pa bi šteta mogla biti i do 50 posto, procjenjuje Degrassi. Veće površine vinograda ovaj vinar ima i u okolici Buja, ali do njih, srećom, tuča nije stigla. Nekolicina vinara i maslinara iz područja zahvaćenog tučom zbog blatnjavih putova i otežanog pristupa svojim parcelama danas još nije stigla izvidjeti kolike im je štete nanijela ova nepogoda, pa bi tuča mogla donijeti još loših vijesti.

Na području Umaga vatrogasci su u roku od oko 3 sata imali najmanje deset intervencija. Prvu dojavu JVP Umag zaprimio je oko 10.30 sati, a radilo se o zapaljenju vozila na čvoru Markovac za Istarski ipsilon. No, ispostavilo se da je vozilu zakuhao motor te nije bilo potrebe za interveniranjem. Budući da se na to područje spustila obilna kiša praćena tučom, zaredale su dojave o poplavljenim cestama, podrumima, poslovnim prostorima i teniskim terenima u Stella Marisu. Vatrogasci su u tri navrata s kolnika ispumpavali vodu višu od 30 centimetara, u Vilaniji je voda ušla u obiteljsku kuću, a u Petroviji se podigla razina kanalizacije.

Na teniske terene i u poslovne prostore umaškog Stella Marisa slila se veća količina vode te su je vatrogasci ispumpavali motornim pumpama, a pomagali su im djelatnici Istraturista.

Velika količina padalina zaprijetila je trafostanici na Punti zbog čega je bila nestalo i struje. Djelatnici HEP-a su u pomoć također pozvali vatrogasce. Upravo na tom dijelu su vatrogasci spriječili prodor vode u jedan vrtić. Zapovjednik umaških vatrogasaca Marino Alessio nam je samo kratko kazao oko 14 sati da su puni posla i da dan još nije gotov budući da će očito biti još padalina.

Na cesti između Kaštela i Plovanije pored ceste bile su veće količine leda koji je oko 12 sati doslovno zasuo to područje. Netom prije nas je cestarska služba uklonila stablo koje je palo na cestu Buje - Kaštel i znatno usporilo promet na toj važnoj prometnici. Tuča nije bila velika ali je pričinila materijalnu štetu. No, ishod nevremena znat će se kada ljudi provjere što im je uništeno.

Nešto kasnije nevrijeme je pogodilo područje Momjana, odnosno područje na granici sa Slovenijom. Tuča je ovdje bila znatno jača pa će šteta na poljoprivrednim sortama biti velika. Najviše je pogođen predio mjesta Oskoruš. (M. SARDELIN, D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter