Tuca nacela grožde i masline

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jaka tuca i vjetar, koji su u ponedjeljak poslijepodne zahvatili jug Istre, najviše su oštetili maslinike i vinograde na širem podrucju Vodnjana, Peroja i Fažane buduci da je nevrijeme došlo sa zapadne strane, preko Barbarige i Brijuna. Utvrdena je šteta na glavnim poljoprivrednim kulturama, vinogradima i maslinicima, koje je s poljoprivrednicima danas obišao i Franko Raguž, voditelj strucne službe vodnjanske udruge Agroturist.

- Ovisno o intenzitetu, gustoci i trajanju nevremena, šteta u vinogradima je od 20 pa do 40 posto na grozdovima koji su u punoj fazi sazrijevanja. Takoder je stradalo i lišce i rozgva, rekao je Raguž.

Preporucio je zaštitne mjere u oštecenim vinogradima kako bi se sprijecile pojave bolesti, a prvenstveno treba voditi racuna o karenci, minimalnom vremenskom razdoblju koje treba proci od primjene pesticida do berbe.

Buduci da u vinogradima Vodnjanštine vecinom raste malvazija, preporucljivo ju je pobrati ranije, kao i muškat i chardonnay, dok bolesti ne pocnu utjecati na grozdove, a lišce i rozgvu treba prskati poslije berbe.



U maslinicima su pak najviše stradale sorte krupnijeg ploda radi njegove težine pa ih je ponegdje otpalo i pedesetak posto. Plodovi koji su ostali na stablu potuceni su. Najviše je stradala buža buduci da je ta sorta u vodnjanskim maslinicima najbrojnija i cini 50 posto udjela u ukupnom broju maslina.

Ovakve su tuce uobicajena pojava za ovo doba godine, rekao je Raguž, a štetu su pretrpjeli i mladi izboji. Takva stabla, preporucio je, obavezno treba poprskati bakrenim preparatima jer postoji mogucnost zaraze od gljivicnih oboljenja i osobito raka. (Piše Petra LUKEŽ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE

 


Podijeli: Facebook Twiter