Tuča na jugu i sjeverozapadu Istre

Nanos tuče u Umagu (Foto: Istramet)
Nanos tuče u Umagu (Foto: Istramet)

Krajnjim jugom i krajnjim sjeverozapadom Istre u ponedjeljak je prošlo grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom, a ponegdje i tučom, ali vrlo fragmentirano, zahvaćajući tek manje mikrolokacije. U pojedinim dijelovima grada Pule palo je čak 37 mm kiše, obilnije padaline zabilježene su i na Kamenjaku (21 mm) te u Medulinu (17 mm), dok su u ostalim dijelovima Istre, osim područja Umaga, padaline bile skromnije, do 5 mm kiše.

Tuča je zabilježena na gradskom području Pule, te mjestimično na širem području Bujštine, no u razgovoru s nekolicinom vinara i maslinara saznajemo da nije nanijela veće štete na vinogradima i maslinicima odnosno da ih je većinom mimoišla. Među vinarima s kojima smo razgovarali jedini je direktni udar tuče, i to na čak 90 posto svojih vinograda u okolici Nove Vasi kraj Brtonigle, imao Franco Cattunar. Tuča je padala desetak minuta neprekidno, ali na svu sreću zrna tuče bila su dosta malena, pa Cattunar ne očekuje veću štetu, možda 5-10 posto.

"Vidjet ćemo kako će se narednih dana razvijati grozdići, onda ćemo sigurnije moći procijeniti je li bilo veće štete, je li tuča u ovo vrijeme neposredno prije cvatnje oštetila peteljke ili cvjetove. Godina je do sada bila dobra, ovo je bila prva tuča, nadamo se da u nastavku neće biti većih problema", rekao nam je Franco Cattunar.

Moreno Degrassi ima vinariju u Savudriji odnosno u Bašaniji i nije vidio tuču kako pada već samo kišu, a nisu ju srećom vidjeli ni njegovi vinogradi u okolici Buja i kod Petrovije.

"Ovaj put smo prošli lišo, jer tuča je padala u blizini ali kod nas na sreću ne", kaže Degrassi. Slično je prošao i maslinar iz Frančeskije Mihael Pavlović: na Crvenom Vrhu gdje stanuje tuča je padala, ali na lokaciji njegovih desetak hektara maslinika kod Frančeskije - na sreću nije.

"Jača tuča padala je gore prema Kempinskom, prema njihovom golf-terenu, a isto tako je bilo i prije nekoliko dana, u četvrtak i petak, kada je tuča padala od Kempinskog prema Kanegri a kod nas ništa", kaže Pavlović, dodajući da je kod kuće, u Crvenom Vrhu, još u utorak ujutro vidio nerastopljene nakupine ledenih zrnaca tuče.

Motovunština je svoju porciju tuče dobila još prije dva tjedna, ali opet slično kao na Bujštini: tuča je padala u samom Motovunu, ali koji kilometar dalje prema Brkaču, gdje vinograde imaju Tomaz i Fakin, nije padala, a nije padala ni ovaj ponedjeljak, prenosi nam vinar Marko Fakin.

Tako je tuča ovog ponedjeljka neke dijelove Istre posjetila prvi put ove godine, neke već drugi ili treći, no izgleda da nije nanijela veće štete na poljoprivrednim kulturama. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter