Tuberfest: Zbog tartufa doputovali iz Hong Konga

Mladi kineski par oduševljen magičnom gljivom
Mladi kineski par oduševljen magičnom gljivom

Istarski tartufi mogu se kupiti u Hong Kongu. Ovu nam je zanimljivu informaciju povjerio mladi kineski par Law Pak Cheong i Leung Wing Yan koji je prevalio više od deset tisuća kilometara da bi tijekom dvotjednog boravka u Hrvatskoj obišao i Livade, malo mjesto tartufara uz rub Motovunske šume u kojem je danas otvoren 19. Tuberfest - trodnevni sajam tartufa i poljoprivrednih proizvoda.

- Volimo tartufe, a sada smo htjeli upoznati i područje na kojima se ova dragocjena gljiva pronalazi, rekao nam je na odličnom engleskom jeziku Law Pak Cheong.

Uz nastup osnovaca oprtaljske općine, sajam na kojem sudjeluje sedamdesetak izlagača, uključujući šest tvrtki registriranih za promet tartufima, otvorila je predsjednica Bio Istre Vlasta Radoičić.

- Promocijom tartufa doprinosimo prepoznatljivosti unutrašnje Istre i produžetku turističke sezone, rekao je oprtaljski načelnik Aleksander Krt. Direktor AZRRI-a i zamjenik županijskog pročelnika za poljoprivredu Gracijano Prekalj poručio je da će u vrijeme održavanja jubilarnog  20. Tuberfesta Hrvatska već biti članica EU-a što će biti dobra prilika za dodatnu promociju autohtonih proizvoda.

- Tartufa je vrlo malo, u posljednjih tridesetak godina ovo je najlošiji početak sezone, ali je zato kvaliteta odlična, rekao je Marko Puh iz tvrtke Natura tartufi iz Buzeta.

U show cookingu kuhače su ukrstila dva restorana; Buščina uz političku pomoć načelnika Grožnjana Rina Duniša i Old River uz asistenciju dogradonačelnika Buzeta Siniše Žulića.

Suša povećala cijene

Zbog ekstremne ljetne suše tartufa je iznimno malo pa su i cijene visoke. Tako se kilogram prve klase bijelog tartufa prodavao po 3.500 eura, druge klase po 2.500, a treće po 1.200 eura. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter