Tuberfest: Livadama se širi miris tartufa


Malim selom tartufara uz rub Motovunske šume širio se tijekom vikenda miris bijelog tartufa i odzvanjala su zvonca pasa tartufara, pouzdan znak da je u tijeku sezona skupocjene afrodizijačke gljive. Stotinjak izlagača vina, maslinovog ulja, sireva, meda i drugih izvornih istarskih proizvoda, uključujući i šest tvrtki registriranih za promet tartufima, te čak dva velika sajamska šatora; 20. Tuberfesta i trećeg vikenda Dana Zigante tartufa, pretvorili su Livade u središte najvećeg jesenjeg regionalnog sajma.

Trodnevni Tuberfest - sajam istarskog bijelog tartufa i poljoprivrednih proizvoda - koji je održan u organizaciji Turističke zajednice Općine Oprtalj otvorila je u petak dožupanica Istarske županije Giuseppina Rajko. I dok je Tuberfest danas zatvorio svoja vrata, Dani Zigante tartufa potrajat će do 3. studenog.

Dvadeset godina duga tradicija Tuberfesta nadaleko je pronijela ime Livada - centra svijeta tartufa. Usprkos kiši kroz Livade je proteklog vikenda prošao gotovo cijeli svijet. Turisti od Tokija, New Yorka, do Londona, Pariza i Beča, koji u posezoni borave u Istri, nisu propustili priliku posjetiti poznato sajamsko središte.

U središtu stoljetne Motovunske šume, u dolini Mirne uživali su u čarima istarskog afrodizijaka, ali i u degustaciji autohtonih proizvoda šarolike ponude, od prepeličjih jaja OPG-a Brođanac iz Buja do ovčjeg sira iz pepela OPG-a Novković iz Slunja. Organiziran je i sadržajan program od show cookinga, pokaznog traženja tartufa i zabavno-glazbenog programa do biranja i ocjenjivanja najvećeg tartufa sajma.

Priznanje za najveći tartuf 20. Tuberfesta, oprtaljski načelnik, ujedno predsjednik TZ-a, uručio je firmi Livade tartufi i Giancarlu Ziganteu za 242 grama težak primjerak vrijedan 600 eura. Kilogram prve klase bijelog tartufa na sajmu se prodavao po 15.000 kuna, druge po 10.000, a treće po 7.500 kuna. Crni tartufi su puno jeftiniji, a cijena im je 2.250 kuna po kilogramu.

U sklopu Tuberfesta održana je humanitarna akcija u organizaciji Zajednice Talijana Livade. Prihod od prodaje kolača koje su pripremile vrijedne domaćice iz Livada i okolnih mjesta, prodaje dječjih likovnih radova te pljukanaca i gulaša od divljači za koji im je meso doniralo Lovačko društvo "Vepar" iz Oprtlja, namijenjen je obnovi mjesne dvorane u Livadama.

Crne tartufe u Kini vade uz pomoć svinja

- Tartufi su atrakcija Hrvatske, ali i u mnogoljudnoj Kini također ima tartufa, doduše isključivo crnih, a vade se pomoću pasa i svinja, rekla nam je kineska novinarka Qun Xue, dopisnica državne kineske agencije Xinhua News Agency. Najveća svjetska agencija svoje dopisništvo u Zagrebu otvorila je prije tri godine.

Kineska novinarka došla je danas u Livade zbog Guinnessovog rekordera iz doline Mirne, najvećeg tartufa na svijetu teškog 1,31 kilogram, kojim Giancarlo Zigante od 1999. godine drži svjetski rekord u toj kategoriji. Došla je i tragom istarske eno i gastro-priče, a poseban interes pokazala je za pokazno traženje tartufa. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter