"Tu tamo" i "Zvjerka" na Slamdanceu, "Šake" u Angersu

Scena iz filma "Tu tamo"
Scena iz filma "Tu tamo"

"U natjecateljske programe 22. filmskog festivala Slamdance koji se u Park Cityju (Utah, SAD) održava od 22. do 28. siječnja uvršteni su animirani film "Tu tamo" redatelja Alexandera Stewarta i kratkometražni igrani film "Zvjerka" redateljice i scenaristice Daine O. Pusić, dok se u natjecateljskom programu studentskih filmova na 28. Međunarodnom festivalu europskog debitantskog filma u Angersu prikazuje igrani film "Šake" Jasne Nanut. Festival se u tom francuskom gradu održava od 22. do 31. siječnja, izvješćuju iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Animirani film "Tu tamo" nastao je u produkciji zagrebačkog Bonobostudija, a na Slamdanceu se prikazuje u konkurenciji kratkometražnih animiranih filmova. Za ovaj autorski projekt Alexandera Stewarta animaciju supotpisuje Darko Masnec, koloriranje Ivan Košutić i Jelena Oroz, a miks zvuka Gideon Kiers. Producentica je Vanja Andrijević. Inače, ovaj se film nedavno plasirao i na filmski festival u Rotterdamu gdje se prikazuje odmah nakon Slamdancea.

"Zvjerka" će biti prikazana u natjecateljskom programu kratkih igranih filmova. Scenarij i režiju potpisuje Daina O. Pusić, kameru Arthur Mulhern, a montažu Arttu Salmi, dok glavne uloge nose Marija Kohn i Doris Šarić-Kukuljica. Producentice su Anamaria Kapulica, Mirta Puhlovski i Liisa Juntunen. Inače, "Zvjerka" je na 13. Zagreb Film Festivalu nagrađena Zlatnim kolicima za najbolji kratkometražni film u programu Kockice.

Filmski festival Slamdance predstavlja odvažne filmove i filmaše iz cijelog svijeta, a jedan od ciljeva mu je i poticanje nastavka razvoja njihove karijere u svim fazama kreativnog procesa. Festival otvara film "Director’s Cut" redatelja Adama Rifkina.

U sklopu natjecateljskog programa studentskih filmova, na 28. izdanju Međunarodnog festivala europskog debitantskog filma u Angersu, bit će prikazan kratki igrani film "Šake" Jasne Nanut koji je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Uz Dadu Ćosića u filmu, koji je prikazan i na prošlogodišnjem 62. Pulskom filmskom festivalu, glume Goran Bogdan, Vedran Živolić, Damir Šaban i Zvonimir Jurić. Za kameru je bio zadužen Tomislav Sutlar, montažu potpisuje Tomislav Stojanović, a producent je Tibor Keser.

Festival u Angersu u svom programu prikazuje filmove iz zemalja EU uključujući i zemlje "nove" Europe koje nisu njezine članice, a naglasak festivala je na europskom debitantskom filmu. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter