Tu smo - u starogradskoj jezgri Pule

Mladen Lučić i Gorka Ostojić Cvajner uz Anu Mirković i Ivu Gašparić
Mladen Lučić i Gorka Ostojić Cvajner uz Anu Mirković i Ivu Gašparić

Međunarodna bijenalna multimedijska manifestacija Tu smo 3 održat će se od 11. do 15. rujna na 27 poznatih i nepoznatih lokacija u starogradskoj jezgri Pule, a sudjelovat će više od 150 autora, najavili su u petak na konferenciji za novinare u Muzeju suvremene umjetnosti Istre ravnateljica Gorka Ostojić Cvajner i njen savjetnik Mladen Lučić.

U sklopu manifestacije bit će izložaba, performansa, predavanja, koncerata, videoprojekcija i projekcija. Manifestacija se uklapa u Tjedan istarskih muzeja s kojim su vezani, kako je rekla Ostojić Cvajner, međumuzejsko-galerijski, kao i uz Noć muzeja, Međunarodni dan muzeja te projekte kao što je "Ki sit ki lačan" u Svetim srcima.

Osim samog MSUI-ja, mjesta zbivanja bit će Arena, Augustov hram, Forum, Kandlerova ulica, Giardini, Portarata, kino Valli, Kaštel, Zerostrasse, Sveta srca, Matica hrvatskih iseljenika, Stara plinara i druga, a autori dolaze iz cijele Hrvatske, Londona i New Yorka. Otvorenje je u utorak u 19 sati na Forumu.

Ostojić Cvajner je zahvalila bardovima istarske likovne scene kao što su Marčelo Brajnović, Bruno Mascarelli, Josip Diminić, Karlo Paliska, Eugen Kokot i Gualtiero Mocenni koji će se predstaviti u galeriji Cvajner. Zahvalila je i curama koje su radile u organizaciji, Ivi Gašparić, Ani Mirković i Bojani Zvjerac te Robiju s tehničkom ekipom koji je njihov čuvar, domar i "dobar duh ove kuće".

- Čovjek treba imati kunsthistoričarski senzibilitet, u smislu kriterija izbora autora koji će znati odgovoriti na provokaciju vremena i prostora, odnosno treba poznavati duh prostora i vremena grada Pule. Naš fokus je starogradska jezgra. Grad bez svog srca, uređene, civilizirane, kulturne, obnovljene starogradske jezgre niti smije niti može biti prijestolnica kulture ako sam tu kulturu ne aplicira s razlogom i stavom u tu jezgru, napomenula je Ostojić Cvajner te dodala da to nije moguće ako ovakav grad nema svoj samostalni odjel za kulturu.

Lučić je pažnju novinara skrenuo na novi logotip te objasnio da će ovogodišnji Tu smo biti u podznaku punka. To je prije svega zato što imaju čast ugostiti Syda Sheltona, dokumentarista i fotografa iz Londona koji je snimao punk scenu.

- To mi je dalo ideju, jer i mi smo kao muzej na neki način punk s ovim novcem i sponzorima kojih ima dosta, ali to je sve skupa jako, jako malo što se tiče financija, a velika razlika organizacije izložbe od prije dvije godine i ove je što se doista vidi da smo kao država otišli dosta dolje. Jer ne samo da nema sponzora, nego neki normalni subjekti ovog grada koji su prije surađivali više nemaju volje, žara ni ikakve želje za pomoć, rekao je.

Objasnio je i zašto ima toliko autora. Prvo, ako Pula želi biti kulturna prijestolnica Europe 2020., mora postati i okupljalište autora koji se bave umjetnošću. Drugo, želja im je da ovo preraste u prvi službeni bijenale hrvatske umjetnosti.

Manifestacija ima podršku od nadležnog ministarstva, zatim Grada Pule i Istarske županije te njihovih turističkih zajednica i Arenaturista. Izložbe će ostati otvorene do 23. rujna, a nakon toga većina će radova ostati u fundusu MSUI-ja. (Mladen RADIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter