Tu smo 3: Svinjska glava, buka, konzumerizam

Grafit Elvija Maccheronija
Grafit Elvija Maccheronija

Predzadnja večer manifestacije Tu smo 3 nakon projekcija u kinu Valli nastavljena je u bivšem kinu Beograd gdje je Silvo Šarić projekcijom sjene crnog kvadrata na crno kvadratno platno okruženo bijelim platnom htio stvoriti iluziju dubine i istaknuti tu crninu.

Toni Meštrović imao je nešto jednostavniju ideju i ostvario je to uklopivši videoinstalaciju sa snimcima i bukom jednog gradilišta na pulsku rivu na kojoj se, kao što je poznato, upravo radi punom parom, barem danju.

Eugen Borkovsky u Muzeju suvremene umjetnosti izložio je višedijelnu instalaciju od prozirne bijele tkanine s nacrtanim granama nazvanu "Net drvored", čime je povezao prirodu i internet, dok je performans Noela Šurana uključivao skidanje vune s ovčje kože, čime je pokazao kako su zapravo nastali njegovi radovi izloženi u muzeju za koje su neki mislili da su rezultat korištenja vodenih bojica ili tempera.

Darwin Butković okončao je ovu večer malom gozbom najevši se mesa s reš pečene svinjske glave, dok se isti prizor vrtio na platnu iza njega, no radilo se o manjadi snimljenoj u Varaždinu, a ispod stola bio je njegov autoportret koji ga prikazuje u sličnoj situaciji.

Dan je pak započeo predstavljanjem festivala Supertoon 2012. u Zajednici Talijana. U konkurenciji drugog međunarodnog festivala animiranog filma Supertoon, koji je održan od 30. srpnja do 3. kolovoza u Bolu na Braču bilo je prikazano 115 novijih inozemnih i hrvatskih animiranih filmova nagrađivanih na svjetskim filmskim festivalima.

Potom je manifestacija preselila do tunela Zerostrasse, gdje je svoju instalaciju predstavila poznata pulska umjetnica Roberta Weissman Nagy. Upravo je lokacija Zerostrassea bila pogodna za prikazivanje njezine kritike konzumerizma, a plavim je svjetlima dočarana atmosfera iz velikih komercijalnih centara, posebice u vrijeme prije blagdana kada vlada nekontrolirana potrošačka groznica.

Jutarnji dio programa priveden je kraju grafitom Elvija Maccheronija iz Italije, u Ulici Hermana Dalmatina, nedaleko od Danteovog trga. (M. RADIĆ, V. BEGIĆ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter