Tu smo 3: Polagano osvajanje centra grada

Izložba "Dimenzije humora" u MMC-u Luka
Izložba "Dimenzije humora" u MMC-u Luka

Umjetnička manifestacija Tu smo 3 nastavila je povezivati centar Pule, od Foruma i njegovih granica, polako se prelijevala preko Kandlerove i galerije Makina do dvorišta građevine poznate kao zgrada Admiraliteta da bi se prvu večer protegnula do Muzeja suvremene umjetnosti Istre u staroj tiskari.

Forum i MSUI sinoć je video instalacijom u Kandlerovoj povezao Boris Bućan, dok je Branka Cvjetičanin u mraku dvorišta zgrade preko puta Katedrale postavila svjetlosnu instalaciju i projekciju serije fotografija "Plavi lav vs. Prizemljeno sunce" aludirajući time da je prostor koji je bio simbolom sjaja i moći jedne vojne sile danas urbano-poslovna simbioza institucija koje obitavaju u zgradi i dalje poznatoj pod nazivom Admiralitet iako tu Admiralitet nikad bio nije.

Prijepodne su umjetnici nastavili osvajati grad - od izloga u Ulici Sergijevaca preko Portarate, Giardina i Istarske ulice do Multimedijalnog centra LUKA. Upravo je ovdje otvorena i simpatična izložba koja progovara univerzalnim jezikom - smijehom. Čak 22 umjetnika iz Hrvatske ispunila su prostor slikama, skulpturama i instalacijama od kojih će većina slučajnim ili namjernim posjetiteljima izmamiti osmijeh na lice.

Neke od izložaka valja malo pomnije proučiti, porazmisliti i doći do poante vica. Neki su otvoreno politički, neki se bave nogometom, neki ljubavlju i seksom, neki običnom svakodnevicom, a neki smijehom kao takvim.

Uostalom, izložba se zove "Dimenzije humora", a autorica koncepcije, kustosica Blaženka Perica kaže da smijeh koliko je univerzalan, toliko je i raznolik.

Radove su MMC-u LUKA izložili Željko Badurina, Dino Bičanić, Dražen Budimir, Nemanja Cvijanović, Igor Eškinja, Ivan Fijolić, Alen Floričić, Vladimir Frelih, Sonja Gašperov, Luka Hrgović, Anton Svetić, Danijel Kovač, Ines Krasić, Denis Krašković, Siniša Labrović, Tihomir Matijević, Vedran Perkov, Viktor Popović, Dragana Sapanjoš, Goran Škofić, Josip Špika, Stipan Tadić i Ivan Tudek.

Prije otvorenja izložbe izlog trgovine Shoe-be-do oživio je zahvaljujući triptihu Marine Orlić, dok je kod Zlatnih vrata kontejner postavio i u njega se na kratko uselio Robert Pauletta.

Oglasni stup na granici Giardina i Portarate poslužio je Nikolini Ivezić za popis dužnika dok su u bivšem Red carpetu svoju umjetnost predstavili Paulina Jazvić, Ante Rašić i Leo Vukelić. Tomislav Brajnović sam je sebe pretvorio u hodajuću instalaciju, hladeći se prskalicom dok je šetao po centru, a ideja je bila da prikaže kako ljudski ego negativno utječe na klimatske promjene.

Dok se on hladio ljudi koji su prolazili pored njega čudom su se čudili, no najbitnije je da je uspio skrenuti pažnju na sebe i izazvati makar reakciju čuđenja.

Dok se Brajnović hladio pored bivšeg autobusnog kolodvora na zgradi su bile zalijepljene dvije fotografije koje bi mogli nazvati "pismom namjere" Vesne Pokas, s obzirom da nije dozvoljeno da se nešto više napravi unutra.

Na fotografijama je unutrašnjost ovog bivšeg kolodvora sa satom koji je odavde odnesen na novi kolodvor da bi za ovu priliku bio vraćen u stari prostor. (Mladen RADIĆ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter