"Tu smo 2" okupira Pulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodna manifestacija vizualnih umjetnosti "Tu smo 2" Muzeja suvremene umjetnosti Istre koja ce se održati od 14. do 19. rujna na ulicama, trgovima te u galerijskim i izlagackim prostorima Pule, predstavljena je presici u MMC-u Luka. Novinarima su se obratili Gorka Ostojic Cvajner, ravnateljica MSUI-ja, i Mladen Lucic, muzejski savjetnik MSUI-ja, te autor koncepta i izbornik "Tu smo 2".

- Kada smo 2008. prvi put organizirali manifestaciju "Tu smo", naše je htjenje bilo da se ona održava svake godine, no zbog pomanjkanja financijskih sredstava odlucili smo da ona bude bijenalna. Radi se o pravom megaprojektu koji bi bio prevelik i za puno vece i uhodanije muzeje od našeg, ali koji smo uspjeli odraditi iako smo u malom sastavu, kazala je Ostojic Cvajner.

Lucic je kazao da je prije dvije godine na manifestaciji "Tu smo" sudjelovalo oko 130 umjetnika iz više zemalja te da ce druga edicija te manifestacije koja ima želju postati pravim medunarodnim bijenalom suvremene vizualne umjetnosti imati jednaki broj izlagaca, performera i ostalih vizualnih umjetnika.

- U sklopu manifestacije bit ce puno atraktivnih programa o kojima cemo vas naknadno obavijestiti jer ce kompletan program biti obznanjen i objavljen u formi deplijana u zadnji cas. "Tu smo 2" nema koncepciju u užem smislu, vec je se može okarakterizirati kao revijalnu, a kriterij po kojem su birani umjetnici koji na njoj sudjeluju jest njihova suvremenost i kvaliteta.

Njen medunarodni karakter, na cemu kanimo inzistirati, bit ce naglašeniji kada sredstva za to budu jaca. Nadalje, smatram da je manifestacija "Tu smo 2" odlicna platforma za ono što ce kasnije prerasti u prvi pravi hrvatski bijenale suvremene vizualne umjetnosti, kazao je Lucic.

Na manifestaciji ce biti prisutno više od 120 autora iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Austrije, Italije, Engleske, Francuske i Poljske koji ce svoje radove suvremene vokacije realizirati u svim medijima vizualnih i performativnih umjetnosti. Manifestacija se otvara u utorak u 19 sati na pulskom Forumu, a u slucaju kiše svi programi na otvorenom preselit ce se u zgradu stare tiskare cija ce tri kata biti u funkciji tijekom cijelog trajanja te svecanosti vizualnih umjetnosti.

Osim ta dva prostora, "Tu smo 2" održavat ce se i na Portarati, na Danteovom trgu, u malom parku pored zgrade pošte, u Areni, u Veslackom klubu, na Trgu sv. Tome, u Valerijinom parku, na terasi kafica Porta, na Giardinima te u galerijama i drugim unutarnjim prostorima kao što su zgrada na adresi Forum 2, galerija Cvajner, galerija Makina, Dva ferala, MMC Luka, Ghetaldus, Dom hrvatskih branitelja, glavna gradska pošta, kino Valli i garaža na Giardinima (bivše kino Beograd).

Projekt ce biti dokumentiran te ce naknadno biti objavljen na DVD-u i u posebnom katalogu u koji ce biti ukljuceni i programi prvog izdanja manifestacije "Tu smo". Poneke ce programe biti moguce vidjeti i uživo na muzejskoj internetskoj stranici, a snimke pojedinih programa moci ce se pogledati na YouTubeu.

Pokrovitelji manifestacije su Istarska županija, Grad Pula, Turisticka zajednica grada Pule i Ministarstvo kulture. Glavni medijski pokrovitelji su Glas Istre i Hrvatski radio Radio Pula.


Podijeli: Facebook Twiter