"Tu smo 2" bez cvrste koncepcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodna bijenalna manifestacija vizualnih umjetnosti "Tu smo 2" u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti Istre, otvorena u utorak navecer na pulskom Forumu, u srijedu ujutro je nastavljena instalacijom "Colpo morto" Vlade Zrnica pored pontona Veslackog kluba na pulskoj rivi.

Zrnic je u more postavio WC školjku poput bove, cime je ukazao na nesnošljiv i svim Puljanima poznat smrad rive.

Na prvom katu stare tiskare u podne je trebalo biti održano otvorenje skupne izložbe tridesetak autora iz Hrvatske i inozemstva, koje je kasnilo zbog nestanka struje u gotovo cijelom gradu. Postav ukljucuje radove Tomislava Brajnovica, Gorana Škofica, Ive Gašparic Žikovic, Hrvoja Mitrova, Tee Bicic i mnogih drugih.

Za razliku od skupne izložbe koja je otvorena u utorak navecer na drugom katu stare tiskare, gdje je predstavljen izlagacki rad rijeckog Multimedijalnog centra, odabir radova za današnju izložbu bio je kudikamo zanimljiviji i kvalitetniji i zasad je medu najboljim izložbama koje je moguce vidjeti na ovoj manifestaciji, koja ce trajati do 19. rujna.

Vladimir Dodig Trokut je u 13.30 ispred konobe Dva ferala održao performans posvecen kardinalu koji se borio rame uz rame s Cheom Guevarom. Trokut je kardinalskim plaštem pokrio selektora manifestacije Mladena Lucica i u "partizanskoj" odori govorio o revoluciji koja jede svoju djecu.

Nakon njega na plocniku Kandlerove ulice Vladimir Martek izveo je svoj performans, tijekom kojeg je kredom u boji ispisivao parole poput "Ili Lacan ili Muzej", "Publiko, narucite se" i "Umjetnik ne gladuje".

Valja istaknuti i da je od utorka na pulskom Forumu moguce razgledati instalacije - elektricnu stolicu Miljane Babic, transparent napravljen od radnickih odijela Damira Sokica na kojem piše "U radu je spas", elektronske poruke "!!!Upomoc!!!" i "!!!Aiuto!!!" Roberta Paulette, postavljene ispred zgrade gradske vijecnice, i svjetlosnu instalaciju Sandra ?ukica na Augustovom hramu.

U galeriji Cvajner otvorena je skupna izložba na kojoj se najviše isticu radovi Alena Floricica, a Nina Ivancic je svoje "Brodove" izložila na fasadi u ulici Porta Stovagnaga.

Manifestacija "Tu smo 2", po rijecima selektora Lucica, nema neku cvrstu koncepciju, vec funkcionira kao smotra. "Tu smo 2" pati od iste boljke od koje je patila njena prva inacica, a to su kašnjenja, odgadanja i u konacnici nepostojanje definiranog programa, kao ni sigurne liste autora, njih 120, s nazivima djela, jer se sve još radi u hodu.

Tako je primjerice u utorak navecer zbog tehnickih problema otkazana projekcija Matije Debeljuha pored zgrade Urbisa. Buduci da nema tiskanog letka s programom, ostaje otvoreno pitanje kako ce se ljubitelji umjetnosti uspjeti snaci i pronaci vrijeme i lokaciju odredenog programa. Zasad im preostaje samo da prate medije, koji mogu objaviti samo okvirne rasporede, pojave se na prvom u nizu programa ili prate Lucica po gradu.


Podijeli: Facebook Twiter