TU: Kajinove uvrede opasne za suživot u Istri

Furio Radin: Osudili smo Kajinove izjave (J. PREKALJ)
Furio Radin: Osudili smo Kajinove izjave (J. PREKALJ)

"Talijanska unija oduvijek je podržavala suživot temeljen na pravima svih etničkih komponenata u Istri i njihovih pripadnika, neovisno o njihovim nacionalnim, političkim, vjerskim, kulturnim ili rasnim razlikama", zaključak je Deklaracije izglasane na Skupštini Talijanske unije održane sinoć u Kopru.

Glavna tema, ali i povod za izglasavanje Deklaracije nedavna je zaoštrena situacija na relaciji SDP-ovog kandidata za župana Damira Kajina i predsjednika Talijanske unije i saborskog zastupnika Furija Radina. Naime, tajništvo Unije ozbiljno je osudilo Kajinov medijski istup na konferenciji za novinare kada je Radina nazvao "etničkim fašistom" i "Mussolinijem", navodeći da se takva komunikacija nije odvijala u duhu specifičnog istarskog suživota.

"Riječi koje je kandidat Kajin uputio predsjedniku Talijanske unije smatramo neprihvatljivim, ideološki uvredljivim i potencijalno opasnim za suživot u Istri. Takvu retoriku osuđujemo jer su stvorile atmosferu uznemirenosti u talijanskoj nacionalnoj zajednici", poručuje u svom priopćenju tajništvo Talijanske unije.

Furio Radin rezolutno je odbacio informaciju koja se pojavila u javnosti da su sjednicu Županijske skupštine u ponedjeljak navečer demonstrativno napustili on i njegov brat, predsjednik Zajednice Talijana Pula i pulski dogradonačelnik Fabrizio Radin zbog navodne izostale podrške IDS-ovom kandidatu za župana Valteru Flegu. Radin tvrdi da je glavi cilj Deklaracije, koja je usvojena s 49 glasova i samo tri suzdržana, postizanje dogovora o tome da se u narednom predizbornom vremenu ne komunicira s kandidatom SDP-a Damirom Kajinom.

- Nitko nije napustio sjednicu, to su obična podmetanja i neistine koje pokazuju kakvim se sve bijednim oružjem služe oni koji više nemaju nikakvih argumenata. Podrška IDS-ovom kandidatu Valteru Flegu zasad nije bila tema razgovora, premda ne skrivamo da nam je ta stranka tradicionalno bliska. Raspravljalo se o Kajinu i njegovom ponašanju, a i svi članovi SDP-a koji su ujedno naši članovi, nisu mu dali podršku, veli Radin. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter