Tsunami u SAD-u nije izazvao vece štete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Golemi vodeni val koji je nastao u snažnom potresu u Japanu u petak je prešao preko Tihog oceana i došao do obala Sjeverne i Južne Amerike, ali nije napravio vece materijalne štete, prenose u subotu novinske agencije. Deseci tisuca ljudi napustili su svoje domove duž istocne pacificke obale da bi izbjegli tsunami nastao u japanskom potresu u kojem je prema posljednjim podacima poginulo i nestalo najmanje 1.400 ljudi.

Vodeni je val na svom putu preko golemog oceana izgubio veci dio svoje energije te je u Amerikama izazvao samo manje štete u lukama i poplavljivanja obala. Lokalne vlade nisu željele riskirati te su zapovijedile evakuaciju obalnih podrucja, luka i rafinerija, prenosi Reuters. Americke vlasti snizile su stupanj uzbune za tsunami i sada je na snazi samo "upozorenje", buduci da su se strahovanja od katastrofe velikih razmjera pokazala neutemeljenima.





"Meksiko više nije u opasnosti", porucio je na svom Twitteru meksicki predsjednik Felipe Calderon. Ipak, manje štete na infrastrukturi zabilježene su na Galapagosu, te u nekolicinu luka u Kaliforniji i Oregonu, gdje su ošteceni manji brodovi buduci da je vodeni val dosegao visinu od oko dva metra. Južnoamericke zemlje, medu kojima Peru i Cile, evakuirale su tisuce ljudi, ali zasad nisu zabilježene vece štete.

Na Havajima je plima bila nešto veca nego što je uobicajeno, ali nema podataka da je netko stradao ili da je bilo štete.


Podijeli: Facebook Twiter