Tsunami izazvan potresom stigao do Havaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tsunami izazvan potresom magnitude 7,7 po Richteru uz obalu Kanade stigao je u subotu navečer po mjesnom vremenu do Havaja, a vlasti su prethodno pozvale 100 tisuća stanovnika da odu na viša područja.

Prvi val koji je stigao do Havaja visok je oko metra i nešto je manji nego što se očekivalo. Neki su znanstvenici predviđali da bi prvi val mogao dosezati dva metra. No, očekuje se dolazak drugih.

Upozorenje na tsunami izdano je relativno kasno, zbog prve zbunjenosti među znanstvenicima oko podmorskog epicentra potresa, i izazvalo je masovne prometne gužve i zastoje jer su stanovnici vozilima krenuli u masovan egzodus iz niskih obalnih područja prema višim.

Gradonačelnik Honolulua Peter Carlisle objavio je da je policija i službe za izvanredne situacije povučena iz zona u kojima se očekuje poplava i da su svi koji su prekršili naredbu o evakuaciji sada prepušteni sami sebi. Osobama koje su zaglavile u prometnim gužvama preporučeno je da napuste vozila i pješice se upute prema višim područjima. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter