"Tsunami" iz šejkera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Roberto Zuliani, šef šanka hotela Valmar Allegro, osvojio je prvo mjesto u pripremanju barskih mješavina u klasicnom stilu na Državnom prvenstvu barmena, koje se od 12. do 14. travnja održavalo u Vodicama.

Njegov "Tsunami", izmiješan od votke Vigor, likera Passoa, Batida de Coco, Cointreaua i soka crvene narance s atraktivnom šarenom dekoracijom, predstavljat ce Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu barmena koje ce se u studenome održati u Varšavi.

- Cilj mi je bio postici pravi tropski osvježavajuci okus, koktel živih boja te cjelokupnu prezentaciju dovesti do perfekcije. U ovoj kategoriji long drinka posebnu težinu, uz dobivene recepture, imala je i dekoracija samog koktela, rekao je Zulijani.

Nastup na državnom prvenstvu omogucio vam je koktel "Passion", najbolji strucni rad na regionalnom natjecanju održanom 29. ožujka u Opatiji. Što ide u njega?
- I ovdje je baza votka, a zatim dolaze liker od narancine kore Cointreau, liker od marakuje Passoa i drugi sastojci. Treba znati da je strucni rad zadan, što znaci da sudac stoji kod vas i promatra kako radite. Sve je strogo odredeno: boce moraju biti poredane i moraju se tociti po recepturi, ne smije ništa kapnuti, hladi se šejker, hladi se caša - tocno se zna kada što i kako treba izvesti.

Koktel najprije konzumiramo ocima. Koliko je važan njegov izgled za ukupan dojam?

- Rekao bih da okus cini nekih šezdeset posto ukupnog dojma, a ostalo cine aroma i izgled. U principu najprije slažem sastojke, a kada dobijem ono što želim, prelazim na dekorativni dio, kojega kreiram i nadogradujem iz svoje vizije.

Koliko vremena se vec bavite ovom vještinom?
- Poceo sam 2001. nastupom na medunarodnom natjecanju u Opatiji. Zainteresirao me gospodin Miljenko Munjas i od tada svake godine nastupam na tri do cetiri natjecanja. Do sada su mi najveci uspjesi bili dva druga mjesta na medunarodnim natjecanjima u Dubrovniku i Opatiji i trece mjesto na državnom prvenstvu u Umagu.

Što ocekujete u Varšavi?

- Ocekujem jaku konkurenciju, dolaze barmeni iz više od 65 zemlja. No, s osjecajem ponosa mogu reci da se iskreno nadam da cu uspješno predstaviti Hrvatsku i grupaciju Valamar.


Podijeli: Facebook Twiter