Tsipras odustaje od sastavljanja vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnik radikalne lijeve stranke Syriza, Alexis Tsipras, objavio je u srijedu navecer da odustaje od sastavljanja koalicijske vlade jer nije dobio vecinu za lijevo orijentiranu vladu koja se protivi mjerama štednje.

- Ne možemo ostvariti svoj san o lijevo orijentiranoj vladi, nemamo vecinu. U cetvrtak cu predati mandat koji mi je povjerio predsjednik republike i dalje cemo sudjelovati u procedurama koje predvida ustav, rekao je Tsipras pred svojom parlamentarnom skupinom nakon susreta sa svim šefovima grckih stranaka.

Tsipras, zamjenik predsjednika Europske ljevice koji se protivi mjerama štednje, drugim je mjestom iznenadio na parlamentarnim izborima u nedjelju u Grckoj, iza konzervativaca Nove demokracije sa 16,7 posto glasova ili 52 zastupnika od njih 300 u grckom parlamentu.

Da bi osnovao lijevo orijentirani savez, sastao se s celnicima komunista KKE koji su odbili svaku suradnju sa Syrizom, kao i s Demokratskom ljevicom i drugim malim strankama poput ekologa i zelenih koje nisu prešle prag od 3 posto potreban za ulazak u parlament.

Nakon neuspjeha celnika radikalne ljevice Evangelos Venizelos, predsjednik grcke socijalisticke stranke PASOK, u srijedu je izjavio da ce ga predsjednik države Karolos Papulias ovlastiti za treci pokušaj uspostave koalicijske vlade.


Podijeli: Facebook Twiter