Tsipras dobio mandat za sastav nove vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Syrize Alexis Tsipras koji je u utorak dobio mandat za sastav nove grcke vlade dao je na znanje da njegova stranka ne želi biti dijelom koalicijske vlade koju bi cinile stranke koje prihvacaju plan oštrih mjera štednje koje su Grckoj nametnuli EU i MMF i Europska središnja banka.

Grcka, kojoj prijeti politicka paraliziranost, suocena je s velikom krizom, a svjetska ekonomska tržišta strahuju da zemlja nece uspjeti ispuniti rigorozne obveze pod utjecajem radikalne ljevicarske stranke Syrize, koja je na izborima na opce iznenadenje dobila cak 16,5 posto glasova biraca i 52 mjesta u parlamentu.

Voda grckih konzervativaca Antonis Samaras u ponedjeljak navecer je objavio da nije mogao sastaviti koalicijsku vladu te je svoj mandat za sastav vlade vratio predsjedniku Karolosu Papuliasu. Nakon njega je priliku za osnivanje vlade dobila radikalna ljevicarska stranka Syriza, no promatraci ocjenjuju da bi to mogla biti "nemoguca misija". Tsipras, poput svog prethodnika, na raspolaganju ima tri dana.

"Jasno je da osnivanje koalicijske vlade nije moguce", ocijenio je u utorak navecer predsjednik Komore za grcko-americku trgovinsku razmjenu Iannos Grammatidis, ocijenivši, poput brojnih drugih promatraca i analiticara, da je u Grckoj neizbježna organizacija novih izbora.

Celnik Nove demokracije (ND), Samaras, na izborima je osvojio 18,85 posto glasova. Radikalna ljevica predvodena Tsiprasom je osvojila 16,78 posto birackih glasova, PASOK 13,18 posto i proeuropski orijentirana Demokratske ljevice 6,1 posto birackih glasova. U parlament su još ušli Nezavisni Grci, stranka koju su osnovali otpadnici od ND-a, s osvojenih 10,5 posto glasova, Komunisticka stranka s 8,5 posto i krajnje desna Zlatna zora.

Osim ND-a i PASOK-a, sve ostale parlamentarne stranke ocitovale su se protiv nastavka štednje koju diktiraju grcki vjerovnici EU i MMF. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter