Tržnicom Veruda zamirisala peperonata s pancetom

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Uobičajena dopodnevna subotnja vreva oko tržnice na Verudi danas je bila začinjena mirisima iz goleme tzv. pulske padele u kojoj su peperonatu nazvanu „Vrtovi Verude" pripremali Budimir Žižović i dečki iz Rock Caffea. S pregačom i kuharskom kapom na sebi, kapulu i češnjak usitnjavao je i direktor pulske Tržnice Renato Perc. Naravno da je potom planulo svih 300-tinjak porcija koje su besplatno podijeljene okupljenim građanima.

- Peperonata je jednostavno jelo od kapule, paprike i pomidora, ali s obzirom na to da obično ide uz prilog, najčešće uz rižu koju ovdje nemamo uvjete pripremati, dodao sam malo slavonske dimljene pancete. Sataraš i peperonata su srodnici, kako ih tko zove, i ni u jednom od njih nije predviđena panceta. Ovo je neka moja kombinacija. Na sve to dodam još parmezana, otkriva nam svoj recept Žižović.

Za 300 porcija trebalo im je 60 kilograma paprike, 30 kilograma pelata - tko bi ogulio tolike pomidore?! - 15 kila kapule, četiri kila pancete i oko kilogram parmezana. Sve to osigurali su pulska Tržnica i Mjesni odbor Veruda, koji su uz agenciju Avenue suorganizatori manifestacije „Jesen u padeli“. Za iduću subotu na središnjoj tržnici Žižo i ekipa iz Rock Caffea najavljuju šugo od domaćih kobasica i pljukance, a direktor Tržnice Perc otkriva nam da bi 14. studenog mogli obilježiti i Martinje.

Osim što vole feštati, žitelji Verude voljeli bi i da im se napokon uredi Trg kralja Tomislava i riješe problemi oko parkiranja, posebno u Krležinoj ulici, kažu nam mještani, žaleći se i na sve manje trgovina u naselju, a tržni centri su im daleko, koncentrirani na Šijani. Uz svirku pulsko-raškog benda Val Acustic, neki su i zaplesali, dok su drugi radije izmjerili tlak na štandu Crvenog križa. "Mirise i okuse Istre" na štandovima ovoga su puta predstavljali samo medari, Darko Bodiš iz Pule, Krivičić iz Jadreški i Branka Trivunović, pčelarica sa Stoje koja je u ponudi imala i med amorfe, biljke iz porodice bagrema, te medljikovac od medne rose s lista hrasta. Svi pčelari kažu da im je ova godina bila dobra, za razliku od jako loše lanjske sezone.

Najbolji boćari s Verude
Uz Dane Verude na tržnici, podjeli slasne peperonate prethodila je podjela pehara pobjednicima tradicionalnog boćarskog turnira u kojem je sudjelovalo osam ekipa i 20 pojedinaca. Igralo se na boćarskom igralištu kluba Veruda na Mornaru, a prvo mjesto osvojili su domaćini, Boćarski klub Veruda. Slijede klubovi Sedra, Vinkuran i Skvalus, sve pulske ekipe s područja Verude, osim gostiju iz Vinkurana. Ratko Špetić, predsjednik BK Veruda, dodaje da je u izbijanju bulina najbolji bio Suad Zemunović iz prvoligaškog BK Pula, dok je u disciplini koštivan ili bližanje u krug pobjedu odnio Ivan Božac iz BK Veruda. (D. PALIBRK, Snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter