"Tržnica trbuh grada" u galeriji C8

Darko Komšo, Ivana Šarić Žic i Tanja Kocković Zaborski (Neven LAZAREVIĆ)
Darko Komšo, Ivana Šarić Žic i Tanja Kocković Zaborski (Neven LAZAREVIĆ)

Konferencija za novinare u povodu izložbe "Tržnica trbuh grada", koja će u galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre biti otvorena u petak u podne, održana je danas u tom prostoru, gdje su o postavu govorili ravnatelji AMI-ja Darko Komšo te autorice izložbe Ivana Šarić Žic iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre.

Nakon što je Komšo predstavio suradnju pulskog Arheološkog muzeja Istre s muzejima iz Pazina i Rijeke, o izložbi, koja će se moći razgledati svakodnevno od 18. prosinca do 24. siječnja od 9 do 21 sat, govorile su njezine autorice.

Nastala je u sastavu projekta "Pazi što jedeš", koji petu godinu zaredom organiziraju Etnografski muzej Istre i udruga IEP.

- S obzirom na to da je tema ovogodišnjeg projekta 'Pazi što jedeš' bila vezana uz tržnice, izložba na tu temu logični je nastavak.

Odlazak na tržnicu, placu, ma(e)rkat, pijacu dio je naše svakodnevice. Gradske tržnice svjedoci su ekonomskog i društvenog razvoja grada, pokazatelji prilika u kojima žive njegovi stanovnici. Upravo se na ovom mjestu uspostavlja veza između ljudi i hrane, putem neposrednog odnosa s proizvođačima namirnica. To je mjesto druženja, izmjene znanja i vještina, razmjene recepta, komunikacije građana sa susjedima i lokalnom sredinom, kazala je Kocković Zaborski, ističući da se putem tržnica otkriva identitet grada i njegovih stanovnika.

Ivana Šarić Žic naglasila je da istražujući tržnice u Puli i Rijeci cilj nije bio istaknuti samo specifične značajke tih dviju tržnica, već ukazati na univerzalnu temu odnosa kupaca i prodavača koja je karakteristična za sve tržnice.

Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture, Tržnice  Pula, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke te Tržnice Rijeka.

Krajem veljače 2016. predviđa se otvorenje izložbe i u Rijeci, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Nakon toga u planu su gostovanja u Požegi i Novom Sadu.

Oblikovanje izložbe potpisuje dizajnerica Kristina Ivančić. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter