Tržište rada treba kvalificirane majstore


Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Tehnička škola iz Pule, u suradnji s tvrtkom ITV Murexin iz Most Raše, organizirale su u Murexinovom pogonu na Mostu Raša 20. državno natjecanje učenika graditeljskih i geodetskih škola Republike Hrvatske u znanjima i vještinama građenja.

Učenici su se natjecali u disciplinama, zidar, tesar, keramičar oblagač, soboslikar, ličilac, monter suhe gradnje, nosive konstrukcije građevna mehanika, arhitektonske konstrukcije te geodetski tehničar. Članovi povjerenstva bili su predstavnici škola, struke i projektnog tima Croskills.

- Nažalost, sve manji broj učenika u Istarskoj županiji odlučuje se za graditeljska zanimanja. Tehnička škola Pula jedina je obrazovna institucija u županiji koja omogućava stručno znanje i pripremu učenika u četverogodišnjim graditeljskim i geodetskim zanimanjima (arhitektonski i geodetski tehničar) za čije je programe veliki interes, veli Dalibor Paus, ravnatelj pulske Tehničke škole.

Za trogodišnja zanimanja, za koja se učenici u našoj županiji obrazuju u Industrijsko obrtničkoj školi Pula, interes kontinuirano pada i to je veliki problem. Tako je primjerice prošle godine za zanimanje soboslikar upisano manje od deset učenika, dok u proteklih nekoliko godina u zanimanja zidar i keramičar nije upisan niti jedan učenik, dodaje Paus.

Dorijan Rajković, predsjednik uprave ITV Murexina, smatra da je popularizacija građevinskih zanimanja izuzetno važna jer se pokazala velika potreba za kvalificiranim mladim stručnjacima za privatni građevinski sektor u Istri, kao  i u cijeloj Hrvatskoj, te je istaknuo kako na tržištu postoji potreba za kvalificiranim i motiviranim radnicima.

- Izuzetno nam je drago da se natjecanje ove godine održava u našem pogonu, kao i to da smo kroz upoznavanje s našim radom učenicima približili proces proizvodnje naših proizvoda, te im pokazali gdje vidimo njihovo mjesto za uključivanjem u rad i proces proizvodnje - rekao je Rajković. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter