Trviž: S novom cestom stižu i kanalizacijske cijevi

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Počela je sanacija ceste od Trviža do kapelice, zapravo do ceste Pazin-Karojba. U sklopu radova predviđenih programom gradnje komunalne infrastrukture, Grad Pazin pokrenuo je projektiranje spomenute nerazvrstane ceste u dužini od 420 metara i odvojka prema starogradskoj jezgri Trviža, nekadašnjem prilazu Trvižu uz staro groblje s crkvom sv. Petra.

Zajednička investicija

- Kad smo pokrenuli taj projekt, obratili smo se Istarskom vodozaštitnom sustavu (IVS), s obzirom da je u Trvižu planirana gradnja kanalizacije, a Grad Pazin je planirao sanaciju ceste. Zato je s IVS-om potpisan sporazum o zajedničkoj investiciji, kaže pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Dodaje da se investicija Grada Pazina odnosi na sanaciju ceste, gradnju nogostupa i oborinske odvodnje, a IVS-a na gradnju cjevovoda buduće sanitarne kanalizacije. U ovaj se zajednički posao ušlo ponajprije da se izbjegne, nakon sanacije i gradnje nogostupa, ponovno prekopavanje ceste za gradnju kanalizacije, kaže Krulčić.

Gradnja kanalizacije u Trvižu u planu je za iduću godinu. Do sada je izrađena projektna dokumentacija, ishodovana lokacijska dozvola, u tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole, a potom, dogodine, slijedi raspisivanje javne nabave i početak gradnje kanalizacije. U skladu sa sporazumom sklopljenim između Grada Pazina, kao investitora, i IVS-a, Pazin je izradio projektnu dokumentaciju, preuzevši od IVS-a dio koji se odnosi na kanalizaciju, proveo javnu nabavu i odabrao izvođača. Radovi su tako povjereni Ekspert gradnji iz Buzeta, a nadzor Učki konzaltingu iz Pazina.

Investicija od 2,5 milijuna kuna

Pazinski pročelnik za komunalne djelatnosti Danijel Maurović dodaje da će se nogostup graditi s desne strane ceste, a kanalizacija će se smjestiti u trup ceste. Ukupna investicija vrijedna je 2,5 milijuna kuna s PDV-om, a ugovorni rok za dovršenje gradnje je 120 dana. U tom razdoblju zamijenit će se kolnička konstrukcija koja će zadržati sadašnju širinu i dodat će joj se metar širok nogostup.

Gradonačelnik Krulčića poziva sve koji narednih mjeseci prometuju tom cestom da imaju razumijevanja za povremene zastoje u prometu, jer se cesta neće zatvarati već će se promet, prema potrebi gradilišta, regulirati privremenom prometnom signalizacijom. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter