Trviž: Nakon 10 godina rada obnovljena crkva sv.Petra

(Mirjan RIMANIĆ)
(Mirjan RIMANIĆ)

Nakon gotovo deset godina dovršena je obnova crkve sv. Petra u Trvižu. Projekt obnove započeo je 2004. na zahtjev Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti grada Pazina. Tada je Hrvatski restauratorski zavod, zbog planiranih radova na obnovi krovišta, obavio pregled stanja objekta i tabulata.

Pregled je pokazao da prokišnjavanje krovišta ugrožava cijeli objekt i kako su zbog toga mikroklimatski uvjeti vrlo nepovoljni, naročito za drveni inventar crkve. Utvrđeno je da se zbog neophodno potrebnih radova na krovištu tabulat treba što prije demontirati i izmjestiti zvan crkve. Višegodišnje prokišnjavanje krova, djelovanje vlage i mikroorganizama izazvalo je znatna oštećenja podloge i oslika.

Oštećenja su bila velika gotovo dramatična, kaže konzervatorica restauratorica Marijana Galović. Neki od prikaza svetaca bili su gotovo isprani s minimalnim ostacima oslika. Drveni nosač bio je raspucan, izjeden i oslabljen jakom crvotočinom. Najviše su bili oštećeni središnji dijelovi tabulata i zona iznad oltara na kojima je nedostajao najveći dio oslika.

Nakon pregleda crkve u lipnju 2005. započeli su konzervatorsko-restauratorski radovi. Prva faza obuhvaćala je preventivnu zaštitu "in situ", a sastojala se od obilježavanje dijelova tabulata, demontaže, uzimanja uzoraka nosača, podloge, boje i veziva, dezinsekcije/fumigacije, odstranjivanja preventivne zaštite, osnovnog čišćenja oslika, podlijepljivanja slojeva podloge i boje na drveni nosač, konsolidacije nosača, odstranjivanja sloja voska stavljenog kod jedne od kasnijih obnova.

Slijedila je stolarska sanacija tabulata, rekonstruiranje oštećenja drvenog nosača rezbarenjem, rekonstruiranje oštećenja nosača kitanjem, rekonstruiranje oštećenja u sloju podloge i retuš. Potom je uslijedilo zaštitno lakiranje, stolarska sanacija vijenca i profiliranih ukrasnih letvi, kitanje i retuš dijelova vijenca i profiliranih letvi i konačno uspješna montaža tabulata u kapelu koja je obavljena od 15. do 26. rujna, kaže Galović. Ona veli da je kapela u međuvremenu potpuno sanirana i više nema prodiranja vode u interijer, a ni prekomjerne vlage u unutrašnjosti crkve.

- Na projektu obnove tabulata sudjelovao je tijekom svih tih godina veliki broj djelatnika Hrvatskog restauratorskog zavoda, te je njihovim predanim radom i stručnošću postignut izvanredan rezultat na obnovi i očuvanju vrlo vrijednog inventara kapele u Trvižu - kaže Galović.

Cijeli tabulat sastoji se od sedam redova s po pet polja međusobno odijeljenih ukrasnim profiliranim letvama kao okvirima. Do zidova je rezbareni plitki vijenac koji uokviruje tabulat. Od ukupno trideset i pet polja sačuvano je dvadeset originalnih oslikanih polja na širem dijelu stropa kod glavnog oltara. Daske i ukrasne profilne letve tabulata učvršćene su na nosive grede otvorenog krovišta starim kovanim i novim industrijskim čavlima. Na originalnom dijelu tabulata šesnaest polja oslikano je figurativnim prikazom svetaca, apostola, evanđelista, slikom Isusa Krista i Boga Oca, dok su četiri polja oslikana vegetabilnim motivom.

Koliko je sve to koštalo, svi konzervatorski i građevinski radovi poduzeti tijekom proteklih desetak godina teško je reći, jer se na projektu izmjenjivao veliki broj izvođača, a sredstva su za svaku fazu posebno osiguravali Ministarstvo kulture RH, te Istarska županija i Grad Pazin, koji je ove godine za završne radove osigurao 30 tisuća kuna, kaže Emina Svilar stručna suradnica za kulturu u Gradu Pazinu. Gruba računica svih izvedenih radova tijekom minulih 10 godina kreće se oko dva milijuna kuna.  (Mirjan RIMANIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter