Trviž na dlanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U trviškoj podrucnoj školi pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora predstavljena je knjiga "Trviž od Istarskog razvoda do nove hrvatske škole". Ovo bogato opremljeno izdanje sadrži radove predstavljene na znanstvenom skupu o stogodišnjici osnovne škole u Trvižu, koji je održan u studenom 2005. godine, a nakladnici knjige su škola u Trvižu i tamošnje Hrvatsko katolicko mladenacko društvo "Seljacka sloga". Pred povecim brojem uzvanika o knjizi su govorili njen glavni urednik Željko Mrak, clan urednickog odbora Mate Krizman, te voditeljica Podrucne škole Zdenka Cohilj Turkalj.

Knjigu otvara kraci pregledni tekst o povijesti Trviža na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku, a znanstveni dio zbornika otvara se prilogom Josipa Bratulica "Trviž u Istarskom razvodu". Veci dio knjige tematski posvecen je povijesno-školskim temama, a taj blok otvara tekst Ante Cukrova o hrvatskom osnovnom školstvu u Istri od 1943. do 1945. godine. Slijedi prilog Josipa Šiklica o sakralnim spomenicima "trviškog komuna", a iza njega tiskan je prilog Galiana Labinjana o školstvu Trviža i okolice od 1945. do 1970. godine. O osnovnoj školi "Vladimir Gortan", koja je pod tim imenom djelovala od 1970. do 1990. godine piše Mate Krizman, a Zdenka Turkalj Cohilj autorica je priloga o osnovnoj školi Trviž od 1990. do 2005. godine.

U nastavku knjige donosi se tekst Jakova Jelincica o negdašnjem trviškom župniku, inace Slovencu, Leopoldu Jurci; Marino Baldini piše o spomenickoj topografiji Trviža; Josip Jurcevic o Istri u hrvatskom nacionalnom identitetu; Boris Domagoj Biletic o petnaestoj obljetnici istarskoga ogranka Društva hrvatskih književnika; Daniel Nacinovic o materinskom jeziku kao zalogu buducnosti; a knjigu zakljucuje prilog Darija Sironica o projektu nove škole u Trvižu.

Nabrojanim radovima sa znanstvenog skupa u knjizi su još pridodani popisi svih ucenika koji su završili osmi razred u školama Trviž i Kašcerga od 1956. do 2006. godine, te popis prezimena i naselja u katastarskoj opcini Trviž.

Trviški župnik vlc. Anton Žufic ganuto je i nadahnuto pozdravio izlazak ove knjige, jer "sad napokon svakome gostu možemo ponuditi Trviž na dlanu", te duhovito dodao kako je lijepo gledati Valvasorove grafike Trviža otisnute u ovoj knjizi, ali bi još ljepše bilo gledati nogostup od glavne ceste pa sve do trviške škole, a ako bi bilo moguce, i do groblja. Dogadaj je pozdravio i porecko-pulski biskup mons. Ivan Milovan, porucivši kako treba "cuvati ono što je vrijedno, zdravo i što se ne bi smjelo izgubiti, a istodobno treba stvarati i nove vrijednosti, materijalne i duhovne".


Podijeli: Facebook Twiter