Trviž: Klapsko slavlje za Dan pobjede

Susret klapa u Trvižu
Susret klapa u Trvižu

U Trvižu su se 12. put u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja sastale klape iz Istre, Kvarnera i Zagreba koje njeguju dalmatinsku klapsku pjesmu.

Susret je u ime organizatora otvorio Željko Mrak, predsjednik MO Trviž i Hrvatskog katoličkog mladenačkog društva "Seljačka sloga-1911." Naglasivši kao je ove godine razlog za slavlje još veći jer su generali Ante Gotovina i Mladen Markač koji su predvodili branitelje u veličanstvenoj Oluji na slobodi, Hrvatska je postala 28. članica Europske Unije, a hrvatski jezik 24. službeni jezik ove zajednice država i naroda.

"Stoga neka večeras i klapska pjesma, svojim jezikom, izvorno hrvatskim, već dvanaesti put za redom s ovog trviškog placa bude prepoznatljiv, autentičan kamenčić u mozaiku šarolike Europe. Pjesma okuplja, pjesma spaja, a klapska to čini na poseban način", rekao je Mrak prepustivši pozornicu klapama.

Pozornicom su se potom zaredali izvođači - čak 11 klapa i vokalnih skupina. Susret je pjesmom "Daleko je" otvorila domaća, trviška, Ženska vokalna skupina "Kadenca, a zatvorila već proslavljena Klapa "Pinguentum" iz Buzeta koja je na 47. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu osvojila prvu nagrada stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša.

"Pinguentum" je ujedno i prva istarska klapa koja je osvojila prvu nagradu žirija u Omišu. Nakon mladih trvižanki pazinska "Bukaleta" otpjevala je "Kad sam bio na tvom grobu" i "Paun leti". Humska klapa "Boškarin" predstavila se "Putničkim spletom" i poznatom pjesmom "Ancora un litro de quel bon".

Iz Zagreba je stigla studentska klapa "Pižolot" sastavljena od Dalmatinaca i Istrana koji studiraju u Zagrebu, a otpjevala je "Zbogom nearna vilo" i "Lipe jesu zelene livade". Iz Zvoneća-Jurdana stigla je vokalna skupina "Zvonejski kantaduri" s pjesmama "Ive kosi rukavice nosi" i "Lipa moja".

Nakon domaće, trviške muške klape "Teran" koje je otpjevala pjesme "Mare moja, moj uzore" i "Ne diraj moju ljubav" nastupile su gošće iz ženske klape "Volosko" koje su izvele "Bilu golubicu" i "Mantinjadu pul Ronjgi". Muška klapa "Kamik" iz Kostrene otpjevala je "Ti minuti sporo teču" i "Dižen sidro". Klapa "Škrljevo" pjevala je "Znaš neviro" i "Cvijet čežnje", a klapa riječkih studenata "Flumen" "Omili mi u selu divojka" i "Vrati se mili ćale".

Finale je pripalo klapi "Pinguentum" koja je otpjevala jednu od najpopularnijih klapskih pjesama "Dalamatino povišću pritrujena", a potom "Mala moja". Međutim to nije bio kraj, jer je publika od omiških pobjednika, dugim aplauzom zatražila još barem jednu pjesmu, a raspjevani Buzećani podarili su joj pjesmu o buzetskoj šinjorini. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter