Trviž: Gradi se kanalizacija vrijedna gotovo 20 milijuna kuna

Daniel Maurović i Renato Krulčić na gradilištu sustava odvodnje u Trvižu
Daniel Maurović i Renato Krulčić na gradilištu sustava odvodnje u Trvižu

Počela je izgradnja sustava za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda Brajkovići-Trviž, izvijestili su na konferenciji za novinare pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i direktor Istarskog vodozaštitnog sustava Daniel Maurović. Radi se o jednom od, po duljini kolektorske mreže, većih takvih sustava u programu izgradnje IVS-a, rekao je Maurović te dodao da se kolektorska mreža proteže u dužini od gotovo 12,7 kilometara, od čega na gravitacijski vod otpada 11,5 kilometara, a na tlačni, s osam pripadajućih crpnih stanica, 1,2 kilometra. Nakon provedene javne nabave za kolektorsku mrežu, radovi vrijedi 19,7 milijuna kuna povjereni su društvu Grafist iz Kopra.

Zaštita izvorišta Gradole

- Uređaj koji je projektiran za tisuću ekvivalent stanovnika u prvoj fazi izgradnje, najveći je do sada u programu IVS-a, istaknuo je Maurović. Naime, prema Odluci o zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće u Istarskoj županiji, područje ovih naselja locirano je u trećoj zoni sanitarne zaštite izvorišta Gradole, koje je po kapacitetu i značaju jedno od najvažnijih izvorišta vodoopskrbe u Istri. Stoga zbrinjavanje otpadnih voda na području Trviža i njegove okolice ima visok prioritet.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda gradit će se podno brda na kojem je smješten Trviž, a kvaliteta izlazne vode bit će u skladu s Pravilnikom o graničnim vrijednostima emisije otpadnih voda, odnosno u skladu sa zahtjevom koji je stroži od spomenutog pravilnika, jer je tražena efikasnost pročišćavanja od 98 posto. To znači da na izlazu iz uređaja voda smije imati samo dva posto zaostalog organskog opterećenja i suspendirane tvari u odnosu na ulaznu vodu, pojašnjava Maurović. Napominje da se takav zahtjev s kvalitetnim biološkim uređajem opremljenim membranskom tehnologijom postiže bez problema. U ovom se slučaju radi o uređaju membranske tehnologije trećeg stupnja pročišćavanja biološkim postupkom. Na ulazu u uređaj ugradit će se gruba rešetka, a zatim fino sito za izdvajanje mehaničkih nečistoća i otpada većeg od tri milimetra. Otpadna voda se obrađuje uz stalnu aearaciju pri čemu mikroorganizmi pročišćuju vodu.

Naknada uz račun za vodu

Sustav za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda Trviža podijeljen je u dva dijela. Prvi obuhvaća gradnju kolektorske mreže koja obuhvaća naselja Brajkovići, Trviž, Katun Trviški, Zovići i Bujići, a drugi obuhvaća gradnju pročistača. U drugoj polovini godine provest će se postupak javne nabave za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, planirane vrijednosti 5,4 milijuna kuna. Projektnu dokumentaciju, vrijednu 690 tisuća kuna, za oba zahvata izradio je Inženjersko projektni zavod iz Zagreba, dok je za rješavanje imovinskopravnih odnosa utrošeno 520 tisuća kuna. Nadzor građevinskih i elektro-radova povjeren je Učki-konzalting iz Pazina.

- Izgradnja sustava financira se iz vlastitih sredstva IVS-a, odnosno od naknade za gradnju ovakvih sustava koja se plaća u cijeni vode za piće u iznosu jedne kune po kubnom metru utrošene vode u Istri, kaže Maurović. "Gradnja ovakvih sustava ima veliku važnost u ekologiji jer se zbrinjavanjem otpadnih voda u središnjoj Istri zapravo štite izvorišta pitke vode iz kojih se snabdijeva južna Istra", kaže Krulčić.

- Stoga je važno, nastavlja Krulčić, istaknuti da se ovaj sustav gradi sredstvima solidarnosti svih gradova i općina, zapravo svih građana Istre. Grad Pazin kroz ovu će investiciju osigurati kvalitetnije uvjete života stanovnicima ovog kraja, jer će se usporedno s radovima na sustavu odvodnje, na nekim mjestima proširiti nerazvrstane ceste i postaviti instalacije za širokopojasni internet, što će, dodaje Krulčić, pridonijeti jačaju postojećih intenzivnih gospodarskih aktivnosti na ovom području.

Pročistač u Pazinu

Sukladno master-planu, položit će se instalacije za javnu rasvjetu u dužini od oko 2.400 metara, za što je u pazinskom proračunu planirano 550 tisuća kuna. Na području grada Pazina sredstvima IVS-a financirano je pet sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, koji bi jednog dana, najavio je Krulčić, trebali biti objedinjeni u jedinstven sustav na području grada Pazina, kao i oni sustavi koji neće imati vlastite pročistače kao što su Zarečje, Lindar i neka manja mjesta, koji će piti spojeni na pročistač u Pazinu.

Privremena regulacija prometa

Na području Trviža živi velik broj stanovnika i djeluje velik broj obrtnika koje gradonačelnik Krulčić moli za strpljenje, jer kada se izvode ovakvi radovi razumljivo je da dolazi do poteškoća u prometu, koji će za vrijeme trajanja radova biti reguliran privremenom prometom signalizacijom. Stoga Krulčić moli građane za strpljenje i razumijevanje narednih 10 mjeseci, koliko će potrajati izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Trviža. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter