Trumpova vlada razmatra razdvajanje žena od djece na meksičkoj granici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američke vlasti mogle bi početi odvajati žene i djecu koji ilegalno ulaze u Sjedinjene Države prema prijedlogu koji razmatra ministarstvo domovinske sigurnosti, rekla su tri vladina dužnosnika. 

Jedan od motiva za takav prijedlog jest odvratiti majke s djecom od pokušaja useljavanja u SAD, rekli su dužnosnici. 

Prema prijedlogu vlada bi roditelje držala u pritvoru dok traje postupak osporavanja deportacije ili razmatranja zahtjeva za azil. Za to vrijeme djeca bi bila pod skrbništvom ministarstva zdravstva u manje strožim uvjetima sve dok skrb za njih ne bi preuzela rodbina u SAD-u ili skrbnik kojeg imenuje država. 

Prema sadašnjoj praksi obitelji koje osporavaju deportaciju ili podnose zahtjev za azil brzo su puštene iz pritvora i dopušta im se ostanak u SAD-u dok se njihov slučaj rješava, a to može trajati godinama. 

Predsjednik Donald Trump poziva na ukidanje prake "privedi i otpusti" prema kojoj migranti ulovljeni u ilegalnom prelasku granice mogu slobodno živjeti u SAD-u dok se vodi pravosudni postupak. 

Oko 54.000 djece i njihovih skrbnika privedeno je između 1. listopada 2016. i 31. siječnja 2017., što je dvostruko veći broj od prošlogodišnjeg u istom razdoblju. 

Republikanaca u Kongresu argumentiraju da sadašnju politiku treba mijenjati jer žene kreću na opasno putovanje s djecom znajući da će brzo biti puštene iz pritvora. S druge strane, odvjetnici ilegalnih imigranata uvjeravaju da nasilje i siromaštvo Središnje Amerike prisiljavaju majke na imigraciju i zato tim ljudima treba dati azil. 

Odvajanje djece od roditelja moglo bi "stvoriti cjeloživotnu psihološku traumu", napose u djece koja su prešla dug i opasan put od Središnje Amerike do SAD-a, kaže Marielena Hincapie, izvršna direktorica u Nacionalnom pravnom centru za imigracije. Upozorava da bi u tom slučaju američkoj vladi prijetila tužba temeljena na Useljeničkom zakonu te Obiteljskom zakonu. 

Protivnici takve politike upozoravaju da bi dugotrajno držanje majki u pritvoru nepotrebno crpilo državne financije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter