Trump u govoru UN-u napao Sjevernu Koreju, Venezuelu i Iran


Američki predsjednik Donald Trump u utorak je upozorio da će Sjedinjene Države biti primorane "u potpunosti uništiti" Sjevernu Koreju ako Pjongjang ne odustane od razvoja nuklearnog oružja, izrugujući se pritom sjevernokorejskom vođi kojeg je nazvao "rocket man" po filmskom liku poručujući da je na putanji samouništenja.

Kad je Trump na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda izgovorio to svoje dosad najžešće upozorenje Sjevernoj Koreji koja zabrinjava međunarodnu zajednicu svojim testovima raketa, prostorijom se proširio glasan žamor.

Ako se Sjeverna Koreja ne povuče, istaknuo je Trump, "nećemo imati izbora nego ju u potpunosti uništiti".

"Rocket man je u samoubilačkoj misiji koja prijeti njemu i njegovu režimu", kazao je.

Pozvao je članice Ujedinjenih naroda da zajedno rade na izolaciji režima sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una sve dok ne prestane s "neprijateljskim" ponašanjem.

Misija Sjeverne Koreje u Ujedinjenim narodima otkrila je da je njihov niže rangirani diplomat ostao sjediti u prvom redu delegacije tijekom Trumpova govora.

U svom prvom nastupu na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika, američki je predsjednik iskoristio 41 minutu dug govor da bi napao i iranske nuklearne i regionalne ambicije, kolabirajuću ekonomiju Venezuele i prijetnju islamističkih ekstremista. Kritizirao je i kubansku vladu.

No njegove najžešće riječi ipak su bile posvećene Sjevernoj Koreji. Istaknuo je kako nastojanje Sjeverne Koreje da razvije nuklearno oružje i balističke rakete "prijeti cijelom svijetu s nezamislivom cijenom ljudskog stradanja".

U rečenici koja bi se mogla protumačiti kao kritika Kine, najvećeg trgovinskog partnera Pjongjanga, Trump je rekao: "Sramota je da neke države ne samo trguju s takvim režimom, nego naoružavaju, opskrbljuju i financiraju državu koja ugrožava svijet nuklearnim sukobom".

Govoreći o Iranu, Trump je pozvao na ponovne pregovore o nuklearnom sporazumu iz 2015. kojeg je postigao njegov prethodnik Barack Obama. Taj je dogovor nazvao sramotom i natuknuo da ga neće ponovno potvrditi kad stupi rok sredinom listopada.

"Mislim da niste još čuli sve o tome", upozorio je američki predsjednik. Iran je nazvao "ekonomski opustošenom odmetničkom državom" koja izvozi nasilje.

Govor na Općoj skupštini bio je njegov najnoviji pokušaj da predstavi svoju "Ameriku na prvom mjestu" viziju vanjske politike kojoj je cilj smanjivanje globalne birokracije, utemeljivanje savezništava na zajedničkim interesima, te odvlačenje Washingtona od sudjelovanja u izgradnji država diljem svijeta.

Pred 193-članom Skupštinom je istaknuo kako Sjedinjene Države ne žele nametnuti svoju volju drugim narodima i da poštuju njihov suverenitet.

"Prije svega ću braniti američke interese. No u ispunjavanju naših obaveza prema drugim državama shvaćamo da je u sveopćem interesu budućnost u kojoj će sve nacije biti suverene, uspješne i sigurne". Naglasio je da će američka vojska uskoro biti najsnažnija u svojoj povijesti.

Govoreći o Venezueli, Trump je tamošnju lošu situaciju nazvao "potpuno neprihvatljivom" i dodao kako Sjedinjene Države ne mogu samo stajati sa strane i promatrati. Upozorio je da SAD razmatra daljnje korake.

Naglasio je kako je borba protiv snaga Islamske države u Siriji i Iraku napredovala otkad je on preuzeo vođenje države.

Obećao je da će "slomiti 'luzere' teroriste" i dodao kako je vrijeme da se "otkriju i privedu pravdi" države koje podržavaju i financiraju terorističke skupine.

Masovno kretanje izbjeglica diljem međunarodnih granica prozvao je "nepravednim" i za države koje im daju dom i za njihove domovine.

Istaknuo je kako da je pomaganje izbjeglicama u regijama iz kojih dolaze puno jeftinije nego da se to čini u Sjedinjenim Državama. Gubitak stanovništva iscrpljuje ljudski kapital u njihovim domovinama i smanjuje pritisak za donošenje reformi, smatra američki čelnik.

To stvara i ekonomske izazove u novim državama izbjeglica koje su "pogođene velikim brojem građana s malim primanjima koje njihove vlade i mediji često ignoriraju", dodao je Trump.

Američki predsjednik se dotaknuo i "nepravednog" izdvajanja sredstava Sjedinjenih Država u proračunu UN-a, organizacije koja se često fokusira na birokraciju umjesto na rezultate.

"Plaćamo 22 posto cijelog proračuna, i više. U stvari plaćamo puno više nego što to itko shvaća", upozorio je Trump. "Kad bi ona stvarno postizala sve ciljeve, ta bi investicija lako mogla biti vrijedna".

"Velik dio svijeta je u sukobu, neki su na putu prema paklu, no moćni ljudi u ovoj prostoriji mogu riješiti veliki dio tih zlih i kompleksnih problema", poručio je Trump.

"SAD se nada da će UN biti puno odgovorniji i djelotvorniji zastupnik slobode diljem svijeta", zaključio je Trump. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter