Trump se uključuje u bliskoistočnu politiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da će ovaj mjesec putovati u Saudijsku Arabiju i Izrael u sklopu svojega prvoga inozemnog puta kojim se izravno upušta u složenu političku situaciju na Bliskom istoku.

Trump je rekao da će uz Bliski istok posjetiti i Vatikan a put uključuje i summit NATO-a u Bruxellesu 25. svibnja i sastanak na vrhu skupine G7 na Siciliji 26. svibnja.

U govoru u ružičnjaku Bijele kuće prigodom događaja posvećena vjerskim slobodama Trump je rekao da je svrha njegova puta ojačati suradnju i potporu između muslimana, kršćana i židova u borbi protiv terorizma.

"Naša zadaća nije diktirati drugima kako da žive već izgraditi koaliciju prijatelja i partnera kojima je zajednički cilj borba protiv terorizma te stvaranje sigurnosti i stabilnosti na ratom pogođenom Bliskom istoku", rekao je Trump.

Trumpov prethodnik Barack Obama imao je napete odnose i s Izraelom i sa Saudijskom Arabijom, čiji su čelnici smatrali da je manje zainteresiran za  tradicionalno savezništvo a više za pregovore o iranskome nuklearnom programu.

Trump je u središte vanjske politike svoje administracije stavio stvaranje mira na Bliskom istoku te borbu protiv Islamske države. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter