Trump raspustio gospodarske odbore

Danijel Ferić, SDP (D. MEMEDOVIĆ)
Danijel Ferić, SDP (D. MEMEDOVIĆ)

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je raspustio dva gospodarska savjetnička vijeća visokog profila nakon što su direktori podnijeli ostavke u tim tijelima zbog njegovih izjava u kojima je za nasilje u Charlottesvilleu u Virginiji optužio ne samo bijele nacionaliste, nego i prosvjednike koji su im se usprotivili.

Brojni istaknuti republikanci, kao i američka saveznica Velika Britanija, kritizirali su Trumpa nakon njegove izjave u utorak o događajima u Charlottesvilleu.

Trump je najavio raspuštanje savjetničkih tijela nakon što je čelnica multinacionalnog konglomerata 3M Inge Thulin napustila Odbor za američku proizvodnju. Forum za strategiju i politike raspustio se sam.

"Umjesto da vršim pritisak na gospodarstvenike iz Odbora za proizvodnju i Forum za strategiju i politike, raspuštam ih oboje", napisao je američki čelnik na svom Twitter profilu.

Čelnik republikanske većine u senatu Mitch McConnell, guverner Ohija John Kasich, senator Lindsey Graham, bivši američki predsjednici George H. W. Bush i George W. Bush, te mnogi drugi pripadnici američkog političkog života kritizirali su Trumpove izjave koje su pogoršale podjele unutar Republikanske stranke koja kontrolira oba doma Kongresa i Bijelu kuću.

Bivši djelatnik Trumpove administracije otkrio je da postoji mogućnost da će zbog tih događaja ostavke dati i neki dužnosnici Bijele kuće.

McConnell, koji je prošlog tjedna bio meta Trumpovog bijesa zbog neuspješnog pokušaja izglasavanja zakona o zdravstvu u Senatu, priopćio je kako "poruke mržnje i netrpeljivosti" bijelih suprematista, Ku Klux Klana i neonacističkih skupina ne bi smjele biti dobrodošle nigdje u Sjedinjenim Državama.

"Ne možemo biti tolerantni prema ideologiji rasne mržnje. Nema dobrih neonacista, a oni koji se zalažu za njihove stavove ne podržavaju američke ideale i slobode. Svi imamo odgovornost usprotiviti se mržnji i nasilju gdjegod ono digne svoje zlo lice", stoji u priopćenju republikanca.

Dionice američkih tvrtki približavale su se najvišoj dnevnoj razini kad su u ranim poslijepodnevnim satima u javnost izašle informacije o posljednjim ostavkama američkih  poduzetnika, zbog čega je tržište znatno oslabilo.

"Krivnja je na obje strane"

Trumpova izjava u utorak bila je žešća repriza njegovog prvotnog odgovora na subotnje nasilje oko skupa bijelih nacionalista u kojem je poginula jedna osoba, a više desetaka je ozlijeđeno.

Tijekom novinske konferencije u New Yorku američki je čelnik rekao kako je krivnja za nasilje u Charlottesvilleu na "obje strane", kao i da na njima ima "vrlo dobrih ljudi".

"Ovo je grozno. Predsjednik SAD-a mora osuditi ove vrste skupina punih mržnje", rekao je Kasich za NBC, referirajući se na Ku Klux Klan i neonaciste. Izostanak osude tim je grupacijama dao osjećaj pobjede i dozvolu da održe još takvih skupova, smatra guverner Kasich, jedan od Trumpovih rivala na predsjedničkim izborima iz 2016.

Trumpove izjave osudila je i britanska premijerka Theresa May koju protivnici često kritiziraju zbog bliskih odnosa s američkim predsjednikom.

"Ne vidim nikakvu sličnost ni jednakost između onih koji promoviraju fašistička stajališta i onih koji im se protive ", kazala je britanska čelnica.

"Smatram kako je važno da svi koji su na važnim položajima osude ekstremno desna stajališta bez obzira na to gdje su ona izgovorena ili iskazana", dodala je.

Njemački ministar pravosuđa Heiko Maas izjavio je da je "nedopustiv način na koji Trump sada pokušava izgladiti izjave o nasilju ekstremnih desničara u Charlottesvilleu. Nitko ne bi smio umanjivati antisemitizam i rasizam koji iskazuju neonacisti". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter