Trump pozvao na reformiranje UN-a

Milana Vuković Runjić, Melita Jurkota, Sibila Petlevski i Zdravko Zima (M. ĆURIĆ)
Milana Vuković Runjić, Melita Jurkota, Sibila Petlevski i Zdravko Zima (M. ĆURIĆ)

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je Ujedinjene narode zbog prevelike birokracije i lošeg vođenja i tijekom svog prvog posjeta sjedištu te svjetske organizacije u New Yorku pozvao je da provede "istinski odvažne reforme" kako bi postala snažnija sila sposobna graditi svjetski mir.

Uoči svog prvog govora na Općoj skupštini UN-a u utorak, Trump je bio domaćin kratkog okupljanja svjetskih čelnika kojega je svrha bila poduprijeti reforme svjetske organizacije.

"Posljednjih godina UN nije doživio svoj puni potencijal zbog birokracije i lošeg upravljanja; proračun te organizacije narastao je za 140 posto, a broj zaposlenika je od 2000. gotovo dvostruko veći", istaknuo je američki čelnik.

"UN mora držati odgovornima sve razine upravljanja, zaštititi zviždače i usredotočiti se na rezultate umjesto na proces", dodao je Trump.

"Uvjeren sam da će Ujedinjeni narodi, ako ćemo raditi zajedno i podržati istinski odvažne reforme, postati snažnija, djelotvornija, pravednija i moćnija snaga za mir i harmoniju u svijetu", poručio je Trump u prvome obraćanju u toj organizaciji otkad je u siječnju preuzeo dužnost američkog predsjednika. 

U sjedištu te institucije u kojoj su česta duga obraćanja, Trump je govorio samo četiri minute. Na sastanak o reformama bilo je pozvano više od 120 država nakon što su potpisale političku deklaraciju u 10 točaka kojom se želi inicirati "djelotvorna, važna reforma".  Deklaraciju sastavljenu na američku inicijativu podržao je glavni tajnik Antonio  Guterres,

Poduzetnik Trump koji se 2016. tijekom svoje predsjedničke kampanje žalio da SAD plaća neproporcionalni doprinos UN-u tu je tvrdnju ponovio i u ponedjeljak.

"Moramo osigurati da nitko i nijedna država članica ne uplaćuje neproporcionalan udio, vojno ili financijski", naglasio je.

SAD daje najveći doprinos UN-u, financirajući oko 22 posto proračuna koji iznosi 5,4 milijardi dolara, a s 28,5 posto financira 7,3 milijardi dolara vrijedan proračun za mirovne operacije.

Guterres, koji je također stupio na dužnost u siječnju, u ponedjeljak je poručio da Ujedinjeni narodi moraju biti "djelotvorni, fleksibilni i efikasni" kako bi "služili ljudima koje UN podržava te ljudima koji podržavaju" UN. Suglasio se da je birokracija te organizacije velik problem koji mu noću ne da spavati. 

"Naš zajednički cilj je UN 21. stoljeća više usredotočen na ljude, a manje na proces", istaknuo je glavni tajnik te zaključio "Vrijednost za novac u poboljšanju naših zajedničkih vrijednosti – to je na zajednički cilj". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter