Trump podupro svog državnog tajnika Rexa Tillersona


Donald Trump u petak je prekinuo glasine o skorom odlasku svog državnog tajnika Rexa Tillersona pruživši mu potporu nakon što su u četvrtak američki dužnosnici rekli da ga Bijela kuća namjerava zamijeniti direktorom CIA-e Mikeom Pompeom.

"Špekuliranja medija da sam otpustio Rexa Tillersona i da će uskoro otići jesu LAŽNE VIJESTI!" istaknuo je američki predsjednik na Twitteru još jednom se obrušivši na "fake news" koje, kako često ističe, prenosi većina američkih glasila.

"Nije na odlasku", dodao je, objavivši na Instagramu fotografiju s polaganja prisege čelnika američke diplomacije početkom veljače. Dvojica čelnika su u petak zajedno ručala u Bijeloj kući u društvu ministra obrane Jima Mattisa.

No Trump je iskoristio priliku da podsjeti na njihove razlike i ponovo istakne svoju hijerarhijsku nadmoć. "Unatoč neslaganjima u vezi s nekim pitanjima (ja imam zadnju riječ), dobro surađujemo i Ameriku se opet dostojno poštuje", rekao je na Twitteru.

The New York Times je u četvrtak ujutro objavio da Bijela kuća radi na zamjeni Rexa Tillersona ravnateljem CIA-e Mikeom Pompeom "u tjednima koji dolaze".

Trump i administracija su zatim šutjeli o svojim namjerama i nisu demantirali tu informaciju.

Neka američka glasila, među kojima CNN, pišu da je objavljivanje informacije o Tillersonovoj smjeni trebalo poniziti potonjeg i nagnati ga na ostavku.

Odgovarajući na upit o tome u petak ujutro, ministar vanjskih poslova je samo rekao: "To je smiješno, to je smiješno".

Poznato je da su veze Tillersona, bivšeg izvršnog direktora naftne kompanije ExxonMobilea koji je politički novak i predsjednika Trumpa problematične. Imali su otvorena neslaganja u vezi s više pitanja, od klimatskih promjena preko Sjeverne Koreje i krize u Perzijskom zaljevu do Irana, pa je predsjednik nekoliko puta otvoreno ukorio svog ministra. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter