Trump osvojio pet, Clinton četiri države

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Republikanac Donald Trump uvjerljivo je pobijedio u svih pet američkih država u kojima su u utorak održani predizbori za predsjedničku nominaciju, dok je na demokratskoj strani Hillary Clinton osvojila četiri države, što znači da se oboje vodećih kandidata na korak približilo utrci za Bijelu kuću.

Trump je pobijedio velikom razlikom u svih pet država - Marylandu (osvojio 55 posto glasova), Pennsylvaniji (57,2 posto), Delawareu (60,8), Connecticutu (58 posto) i Rhode Islandu (63,6).

"Svih pet!", vikao je Trump pred svojim pristašama u New Yorku. "To je daleko bolje od očekivanog".

S ovim pobjedama Trumpov broj delegata popeo se na 950 od potrebnih 1237 za nominaciju. Trump je izjavio da se već smatra predodređenim kandidatom Republikanske stranke i rekao je da je vrijeme da se Ted Cruz i John Kasich povuku iz utrke.

A njima dvojici to ne pada na pamet. Teksaški senator i guverner Ohia sklopili su sporazum o nenapadanju, u medijima nazvan "Stop Trump", kojem je cilj spriječiti njujorškog milijardera u osvajanju apsolutne većine delegata. U tom bi se slučaju nacionalna konvencija republikanaca pretvorila u tzv. "otvorenu konvenciju" na kojoj Trump može izgubiti unatoč relativno najvećem broju delegata.

Cruzova kampanja je nedavno priopćila da će se on usredotočiti na Indianu i maknuti se s puta Kasichu u Oregonu i Novom Meksiku, državama za koje se guverner Ohija nada da će u njima dobro proći. Zauzvrat, Kasich je pristao odustati od kampanje u Indiani.

Ultrakonzervativni Cruz je već zaboravio sjeveroistočne države koje mu nisu sklone i okrenuo se upravo Indiani, koja glasa 3. svibnja. "Imam dobru vijest za vas: večeras se kampanja seli na pristupačniji teren", poručio je Cruz svojim pobornicima.

Hillary Clinton u utorak je pobijedila u Delawareu s 59,7 posto glasova, Marylandu (63,4 posto), Pennsylvaniji (56,6) i Connecticutu s 51 posto. Bernieju Sandersu pripao je mali Rhode Island s 57,7 posto.

Ovime se broj delegata Hillary Clinton popeo na 2141 od potrebnih 2383. Iako je vjerojatno i njemu jasno da je više ne može stići, Sanders se ne kani predati. "Ljudi u svim državama imaju pravo na svoj glas, u svim državama imaju pravo reći koga žele za predsjednika. Zato se nećemo povući sve dok zadnji glas ne bude u biračkoj kutiji", rekao je.

Clinton, osjećajući da joj je pobjeda nadohvat ruke, već je počela raditi na stranačkom jedinstvu. "Bez obzira podupirete li senatora Sandersa ili podupirete mene, mnogo je više toga što nas spaja nego što nas razdvaja", rekla je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter