Trump optužen da je Rusima otkrivao povjerljive informacije

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Američki predsjednik Donald Trump ponovno se našao u središtu pozornosti u ponedjeljak navečer, optužen da je prenio povjerljive informacije šefu ruske diplomacije dok Bijela kuća pokušava umanjiti značaj događaja istodobno ostajući neodređena glede tog pitanja.

Po Washington Postu, Trump je na nedavnom susretu u Ovalnom uredu sa Sergejom Lavrovom spomenuo obavještajne informacije o planiranim operacijama Islamske države (IS). Te je informacije osigurao neimenovani partner SAD-a u borbi protiv IS-a, koji nije dao dopuštenje Washingtonu da ih podijeli s Moskvom.

Iako Donald Trump nije a priori prekršio zakon - predsjednik raspolaže velikim manevarskim prostorom oko odavanja informacija kojima raspolaže - njegova bi inicijativa mogla dovesti u opasnost dijeljenje informacija s bliskim saveznicima.

Širenje tih osjetljivih informacija moglo bi otkriti način na koji su skupljene i stoga dovesti u poteškoće izvore.

"Priča, onako kako je napisana, nije istinita", izjavio je general H.R. McMaster, član Vijeća nacionalne sigurnosti (NSC) koji je prisustvovao sastanku.

Po generalu, Trump i Lavrov su razmotrili "prijetnje terorističkih organizacija našim dvjema zemljama, uključujući prijetnje civilnom zrakoplovstvu". "Ni u jednom trenutku metode obavješćivanja ili izvori nisu spomenuti", rekao je McMaster ne opovrgnuvši izravno da je američki predsjednik prenio povjerljive informacije.

Po završetku te vrlo kratke izjave, McMaster se povukao ne odgovorivši na pitanja brojnih prisutnih novinara.

Greg Miller, jedan od novinara Washington Posta (uz Grega Jaffea) branio je na CNN-u vjerodostojnost svojeg članka ocijenivši da se Bijela kuća "igra s riječima" i zaobilazi ono bitno.

Do otkrića dolazi u trenutku kad je uloga Moskve u američkoj predsjedničkoj kampanji u središtu obnovljene pozornosti nakon iznenadnog otkaza šefu FBI-ja Jamesu Comeyju, čije službe istražuju eventualnu suradnju Trumpove ekipe i Rusije.

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter