Trump naredio lansiranje projektila na Siriju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da je naredio zračne napade na sirijsku zračnu bazu odakle su pokrenuti kemijski napadi objavivši da djeluje u "vitalnom nacionalnom sigurnosnom interesu SAD-a". 

U oštroj eskalaciji američke vojne uloge u Siriji dva američka ratna broda ispalila su desetke krstarećih raketa iz istočnog Sredozemlja na zračne baze snaga Bašara al Asada kao odgovor na napade bojnim otrovom na pobunjenička područja u utorak, rekli su američki dužnosnici. 

Suočavajući se s najvećom vanjskopolitičkom krizom od preuzimanja dužnosti u siječnju Trump je poduzeo najjaču izravnu američku vojnu akciju u šestgodišnjem građanskom ratu u Siriji povisujući rizik od sukoba s Rusijom i Iranom, dva najveća Asadova saveznika. 

Američki dužnosnici su rekli da su obavijestili ruske snage o napadima te da nije bilo zračnih udara na područjima gdje su prisutne ruske snage. Međutim oni su rekli da administracija nije tražila dopuštenje Moskve. 

"Višegodišnji pokušaji promjene Asadovog ponašanja bili su neuspješni, i to dramatično neuspješni", rekao je Trump iz svojeg floridskog resorta Mar-a-Lago gdje se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. 

Trump je napade naredio samo dan nakon što je optužio Asada za kemijske napade u kojima je ubijeno najmanje 70 ljudi, od kojih su mnoge žrtve bile djeca u sirijskom gradu Kan Šejkunu. 

Sirijska vlada zanijekala je odgovornost za te napade. 

Pedeset devet raketa Tomahawk ispaljeno je s američkih razarača USS Porter i USS Ross  oko dva sata ujutro a pogodile su više ciljeva u zračnoj bazi Šajrat za koju Pentagon kaže da je korištena za skladištenje kemijskog oružja. 

Prema "prvim pokazateljima" u zračnim napadima teško su oštećeni ili uništeni sirijski zrakoplovi, infrastruktura i oprema te smanjena sirijska sposobnost napada kemijskim oružjem, rekao je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.  

Napad krstarećim projektilima bio je "jednokratan", rekao je obrambeni dužnosnik za Reuters što znači da se ne planira širenje zračne akcije. 

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da su ubijena najmanje četvorica sirijskih vonika, uključujući visokog časnika i da je baza gotovo posve uništena. 

U opservatoriju kažu da su iz baze polijetali borbeni zrakoplovi Suhoj22, Suhoj24 i Mig23. 

Guverner pokrajine Homs rekao je da su u napadu poginuli i civili u selu pored baze. 

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter