Trump namjerava premjestiti ambasadu u Jeruzalem

S jučerašnje utakmice, ilustracija (M. A.)
S jučerašnje utakmice, ilustracija (M. A.)

Trump namjerava premjestiti ambasadu u JeruzalemAmerički predsjednik Donald Trump rekao je u utorak bliskoistočnim čelnicima da namjerava preseliti američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, javile su agencije.

Trump je to rekao predsjedniku Palestinske samouprave Mahmudu Abasu, jordanskom kralju Abdulahu. kao i predsjedniku Egipta Abdelu Fatahu al- Sisiju.

Kako je javila palestinska agencija Wafa, Trump je "informirao predsjednika o svojoj namjeri da preseli američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem".

Glasnogovornik Mahmuda Abasa Abu Rudeina kojega navodi Wafa, kazao je da je predsjednik Abas upozorio na "teške posljedice te odluke na mirovni proces, sigurnost i stabilnost u regiji i u svijetu".

Abas je odmah zatražio od Pape i čelnika Rusije, Francuske i Jordana da interveniraju kako se ta odluka ne bi provela u djelo.

Kremlj je objavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao Abasa kako bi mu rekao da Moskva podupire obnovu pregovora između Izraela i palestinskih vlasti, uključivo i pitanje Jeruzalema.

Na opasne posljedice Trumpove odluke po stabilnost i sigurnost regije upozorio je i jordanski kralj, kaže se u priopćenju iz njegove palače.

Dodaje se da će odluka negativno utjecati i na američke napore da se obnove arapsko-izraelski mirovni pregovori, a i izlazi iz okvira "globalnog rješenja koje bi omogućilo stvaranje neovisne palestinske države s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom".

Takva odluka mogla bi "zapaliti" i muslimanske i kršćanske osjećaje, dodaje se.

Egipatski predsjednik rekao je da nema potrebe komplicirati stvari na Bliskom istoku, kaže se u priopćenju iz njegova ureda. Dodaje se da je al-Sisi upozorio Trumpa da ne poduzima nikakve mjere koje bi potkopale izglede za mir na Bliskom istoku.

Irak se protivi tome da SAD priznaju Jeruzalem kao glavni grad Izraela i premjeste svoje veleposlanstvo, rekao je premijer Haider al Abadi, upozorivši da će takva odluka imati negativni utjecaj na stabilnost na Bliskom istoku.

"Iračka vlada primila je ovu vijest s najvećom zabrinutošću i upozorava na utjecaj te odluke na stabilnost regije i svijeta", rekao je irački kabinet u priopćenju.

Američka potpora izraelskim zahtjevima da cijeli Jeruzalem bude njihov glavni grad prekid je dugogodišnje američke politike po kojoj se o statusu tog grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima koji žele da istočni Jeruzalem bude glavni grad njihove buduće države.

Međunarodna zajednica ne priznaje izraelski suverenitet nad cijelim gradom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter