Trump kritizirao demokrate zbog neuspjeha reforme zdravstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Republikanski predsjednik Donald Trump optužio je u utorak demokrate u američkom Kongresu kao i nekoliko republikanaca da su odgovorni za neuspjeh reforme sustava zdravstva, koju je obećao njegov tim prije sedam godina i koja je bila simbolična mjera njegove izbore kampanje.

"Svi su nas demokrati iznevjerili a i neki republikanci. Većina republikanaca bili su odani, sjajni i naporno su radili. Vratit ćemo se!", napisao je Donald Trump na Twitteru.

Taj neuspjeh predstavlja poraz za republikance koji kontroliraju Zastupnički dom, Senat i Bijelu kuću.

Još dvoje američkih republikanskih zastupnika usprotivilo se stranačkom prijedlogu zakona koji bi trebao zamijeniti Obamacare, što znači da zakon u predloženom obliku ne može proći u Kongresu.

"Nažalost, sada je posve jasno da pokušaj ukidanja i zamijene propalog Obamacarea neće proći", rekao je vođa senatske većine Mitch McConell.

Rastrgnuti  između ultrakonzervativaca i umjerenih, republikanci su već nekoliko puta odbili razmatranje reforme Obamacarea, simboličnog zakona demokrata Baracka Obame o zdravstvenom osiguranju i noćne more američke desnice.

Nakon objave najnovijih odustajanja u ponedjeljak navečer, Donald Trump se založio za obično poništavanja Obamacarea prije izrade novog zakona. U tom se smislu izjasnio u drugom tweetu, u utorak.

"Kao što sam uvijek govorio, pustimo da Obamacare propadne i okupimo se oko izrade super plana za zdravstvo", zaključio je Trump. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter