Trump će ograničiti broj izbjegličkih ulazaka u SAD na 45.000

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa planira u idućoj godini ograničiti broj izbjeglica kojima će se dopustiti ulazak u Sjedinjene Države na 45.000, kažu upućeni izvori, a riječ je o iznimno malome broju s obzirom na sve veću humanitarnu krizu diljem svijeta.

Preciznije, riječ je o najmanjem broju dopuštenih ulazaka u Sjedinjene Države otkad je 1980. potpisan američki Zakon o izbjeglicama.

Otad maksimalni dopušteni broj nikad nije bio niži od 67.000, a u posljednjih nekoliko godina znao je iznositi i 70.000 pa čak i 80.000 izbjeglica.

Američka administracija planira najaviti svoju odluku o ograničenju broja izbjeglica u srijedu, kazalo je dvoje neimenovanih američkih dužnosnika.

U utorak je Wall Street Journal iznio informaciju o 45.000 izbjeglica.

Za fiskalnu 2017. godinu koja završava s 30. rujnom, bivši predsjednik Barack Obama odobrio je ograničenje broja izbjeglica koji će ući u SAD na maksimalno 110.000, no nakon pobjede na izborima njegov nasljednik Donald Trump broj je za isto razdoblje ograničio na 50.000 uz objašnjenje da bi veći broj izbjeglica "naškodio interesima Sjedinjenih Država".

U skladu sa zakonom američki se predsjednik o broju izbjeglica koje smiju ući u zemlju u jednoj godini mora savjetovati s članovima Kongresa prije početka svake fiskalne godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter