True Detective: Tamno srce hladnokrvnog ubojstva


Nova serija renomirane američke kabelske televizije HBO - "True Detective" ("Pravi detektiv") scenariste Nica Pizzolata i redatelja Caryja Jojia Fukunage već je oduševila brojne kritičare i još brojniju publiku, a u nedjelju je u Americi prikazana četvrta epizoda te serije kojoj tepaju da je novi "Put prema dolje". Radi se o miniseriji koja će sveukupno imati osam epizoda i u kojoj glavne uloge policijskih detektiva Rustina Cohlea i Martina Harta tumače nikad bolji Matthew McConaughey i Woody Harrelson.

Klasičan krimi zaplet

Radnja je smještena u Louisiani prije 17 godina kada detektivi Cohle i Hart pokušavaju ući u trag serijskom ubojici čiji je zadnji zločin - okrutan, hladnokrvan i morbidno promišljen - uzdrmao lokalnu zajednicu. Radnja se odvija i u sadašnjosti u kojoj Cohlea i Harta intervjuiraju detektivi Papania i Gilbough koji od njih žele čuti cijelu priču o hapšenju serijskog ubojice jer je odnedavno aktivan ubojica sa sličnim modusom operandi. Žrtve su mlade djevojke ubijene na ritualan način te "okrunjene" jelenjim rogovima.

"True Detective" ima klasičan kriminalistički zaplet o serijskom ubojici, no budući da je radnja smještena i u sadašnjosti vrlo brzo postaje jasno da Cohle i Hart svoj posao prije 17 godina nisu dobro napravili ili… Taj ili ostao je visjeti u zraku na kraju treće epizode nakon Cohleove rečenice da je bilo neizbježno da u toj priči nalete i na čudovište kada u zadnjim sekvencama vidimo visokog muškarca prošaranog ožiljcima, odjevenog samo u gaće i gas masku kako šeće napuštenim imanjem s mačetom u ruci.

Stravičnost ove jako kratke scene je istovremeno utrobna i iracionalna i u svojoj sirovosti automatski priziva na zadnje kadrove "Teksaškog masakra motornom pilom". "True Detective" je prepun takvih izvrsno snimljenih i režiranih detalja, a Louisiana zahvaljujući vještoj režiji Fukunage ("Jane Eyre") postaje treći glavni lik serije.

Nova sezona, nova priča

No briljantnost "True Detectiva" leži ponajviše u izvrsnoj glumi McConaugheya i Harrelsona i Pizzolatovom scenariju razrađenom do najsitnijeg detalja. Za McConaugheya se bez problema može ustvrditi da je u potpunosti ušao u ulogu nihilističkog detektiva kojeg muči bolna prošlost, a radi se o dosad najbolje odrađenoj ulozi njegove karijere.

Ta činjenica postaje pomalo paradoksalna uzmemo li u obzir da je McConaughey trenutno nominiran za najbolju mušku ulogu u "Dobrim dilerima iz Dallasa", no energija i uvjerljivost kojom utjelovljuje detektiva Cohlea je neponovljiva. Izvrstan je i Herrelson kao licemjeran policajac koji slavi vjeru u boga i obitelj, dok istovremeno vara ženu s mlađom ljubavnicom, a kemija između dva lika je gotovo opipljiva pa napetost u njihovom odnosu raste iz epizode u epizodu.

Tempo serije je namjerno spor i refleksivan, a produkcijska kvaliteta je na najvišoj razini pa gledatelj jednostavno nema dojam da gleda TV već jedan poduži i neuobičajeno odličan film. Iako smo tek na pola sezone "True Detective" će, izgleda, bez problema ući u anale kao jedno od najboljih televizijskih ostvarenja svih vremena. Ovdje valja pridodati i da će svaka nova sezona serije imati sasvim novu priču i glumačku ekipu pa će se u tom antološkom formatu lako izbjeći problem zamora materijala. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter