Trudnica s mobitelom - hiperaktivno dijete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izloženost zracenju iz mobitela tijekom trudnoce utjece na razvoj mozga potomstva i potencijalno dovodi do hiperaktivnosti, otkrili su istraživaci s Medicinskog fakulteta americkog sveucilišta Yale. Rezultati, temeljeni na istraživanju na miševima, objavljeni su u ožujskom broju americkog znanstvenog casopisa Nature.

"To je prvi eksperimentalni dokaz da fetalna izloženost radiofrekvencijskom zracenju iz mobilnih telefona zapravo utjece na ponašanje odraslih", rekao je glavni autor studije dr. Hugh Taylor, profesor i šef odjela za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost na ginekološkom odjelu medicinskog fakulteta.

Taylor i koautori izložili su skotne miševe zracenju iz utišanih mobitela postavljenih iznad kaveza, koji su bili aktivni za telefonsko pozivanje. Kontrolna skupina miševa držana je pod istim uvjetima s iskljucenim mobitelom.

Tim je mjerio elektricnu aktivnost mozga odraslih miševa koji su bili izloženi zracenju kao fetusi, provodeci psihološke testove i ispitivanje ponašanja. Otkrili su da miševi koji su bili izloženi zracenju više naginju hiperaktivnosti i imaju smanjeni kapacitet pamcenja. Taylor pripisuje promjene u ponašanju, djelovanju zracenja tijekom trudnoce na razvoj neurona u podrucju prefrontalnog korteksa mozga.

Poremecaj smanjenja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), razvojni je poremecaj povezan s neuropatologijom lokaliziranom prvenstveno u istom podrucju mozga, a karakterizira ga nepažnja i hiperaktivnost.

"Mi smo pokazali da su problemi u ponašanju miševa koji izgledaju kao ADHD uzrokovani izloženosti mobitelu u maternici", rekao je Taylor. "Porast poremecaja u ponašanju kod ljudske djece, mogu dijelom biti uzrokovani fetalnom izloženošcu radijaciji mobitela", dodao je.

Taylor je rekao da su potrebna daljnja istraživanja kod ljudi, kako bi se bolje razumjeli mehanizmi koji stoje iza tih nalaza i ustanovile sigurne granice izloženosti za vrijeme trudnoce. Ipak se cini da je ogranicena izloženost fetusa sigurna, rekao je Taylor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter