Trstikom do kvalitetnije pitke vode na Labinštini

Polje u Raškoj dolini uz bivšu termoelektranu Vlaška (R. SELAN)
Polje u Raškoj dolini uz bivšu termoelektranu Vlaška (R. SELAN)

Gradsko vijeće održalo je tematsku sjednicu o odvodnji otpadnih voda i zaštiti izvora pitke vode na kojoj je sedmero oporbenih vijećnika, na čiju je inicijativu sjednica sazvana, predložilo vlastiti  idejni projekt odvodnje i kanalizacije Labina i Raše u svrhu zaštite izvora pitke vode Fonte Gaja i Kokoti. Jednoglasno su zaduženi  gradonačelnik Tulio Demetlika i raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein da u roku od 60 dana razmotre projekt i o njemu dostave svoj mišljenje uz eventualnu analizu alternativnih rješenja.

U radu sjednice sudjelovali su Marina Medanić iz Hrvatskih voda Rijeka, direktor IVS-a Darko Bratulić i Dino Škopac, direktor Vodovoda Labin, a pratili su je načelnica Raše i brojni građani.

Projekt je predstavio Mladen Bastijanić, nositelj Kandidacijske liste grupe birača i djelatnik Vodovoda Labina, a ostalih šestero oporbenih vijećnika koji su ravnopravno sudjelovali u kreiranju ovog dokumenta su nositelj liste grupe birača Darko Martinović, članovi liste Ulika Silvano Vlačić i Klaudio Korva te SDP-ovci Valdi Gobo, Jasmina Gruičić i Daniel Mohorović.

Bit njihovog prijedloga je izdvajanje otpadnih voda iz Krapanskog potoka, koje sada njime protječu kroz Rašu i Obuhvatnim kanalom broj 1 otječu u more, ali na svom putu djelomično poniru u podzemlje, što je prijetnja izvorima iz kojih se pitkom vodom opskrbljuje 80 posto Labinštine.

Skupljene otpadne vode bile bi magistralnim cjevovodom odvedene u Rašku dolinu, gdje bi se uz bivšu termoelektranu Vlaška pročišćavale u plitkim bazenima zasađenima trstikom. Nakon toga voda bi otjecala u more ili se koristila za zalijevanje. Za oko 15 tisuća žitelja koji gravitiraju ovom području bilo bi potrebno izdvojiti površinu od oko 4,5 hektara. Metoda je poznata u Europi i svijetu, a u Hrvatskoj ima petnaestak takvih pročistača. Osim što su ekološki, takvi objekti su imaju niske troškove izgradnje i rada. (R. SELAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter