Trst: Ulazak Hrvatske u EU povijesni zaokret

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Ured za međunarodne odnose autonomne regije Friuli-Venezia Giulia te tršćanski centar za europske studije Dialoghi europei upriličili su u petak u Trstu susret posvećen Hrvatskoj, odnosno njezinom skorašnjem ulasku u Europsku uniju. Radi se o prvom od dvaju susreta (drugi će se održati 16. listopada) kojima regija namjerava pospješiti teritorijalnu suradnju s graničnim hrvatskim županijama (Istarska i Primorsko-goranska) i slovenskim graničnim općinama.

Na skupu je rečeno da je značajno da se EU u vrijeme najteže krize sprema primiti novu članicu, čime se potvrđuje da se unatoč problemima, program širenja EU-a na srednju i jugoistočnu Europu nastavlja. Kada Hrvatska postane punopravna članica, na prostoru sjevernog Jadrana više ništa neće biti kao prije, otvaraju se ogromni potencijali, otvaraju se vrata svim vrstama suradnje i korištenju pozamašnih sredstava iz europskih fondova za regionalnu suradnju.

Giorgio Rossetti, predsjednik centra Dialoghi europei, rekao je tom prilikom da treba planski graditi europske projekte logikom trojnog savezništva između Italije, Hrvatske i Slovenije jer je to jedina isplativa strategija. "Posljednjih četiri, pet godina moglo se puno više ostvariti, no što je tu je, ali već sada treba sinergijski pripremiti programe jer 2014. godine počinje nova sedmogodišnja faza financiranja europskih projekata koja će se okončati 2020. godine", dodao je.

Direktor ureda za međunarodne odnose regije Friuli-Venezia Giulia Augusto Viola priložio je podatak da su s regionalnim jedinicama država na prostoru bivše Jugoslavije potpisali devetnaest sporazuma o transnacionalnoj suradnji i da je to rezultat višegodišnjeg rada. U njih svakako spada i potpisani sporazum o suradnji te regije s Istarskom županijom.

No, prema procjenama čelnika te regije, nova strategija Europske unije preferira makroregionalne oblike suradnje pa Bruxelles puno pozornosti i financijskih dotacija daje za tzv. europske makroregije.

"Dunavska makroregija već je djelatna zbilja i ona uključuje Sloveniju i Hrvatsku, ali ne Italiju. Naši su političari u Rimu tek sada, kasno, otkrili da je Italija ostala izvan te makroregije, iako Friuli-Venezia Giulia može povijesno i geografski pretendirati na aktivnu ulogu u njoj. Opasnost je da Italija ostane izvan igre, da se višegodišnja suradnja sa svim državama središnje i jugoistočne Europe izjalovi", rekao je Augusto Viola, direktor ureda za međunarodne odnose regije Friuli-Venezia Giulia.

Dodao je da je Njemačka uključena u sve relevantne makroregije, od baltičke do dunavske i alpske. Istina, Italija ima središnju ulogu u radu jadransko-jonske euroregije, ali je, po njegovim riječima, ipak dunavska makroregija strateška.

Dolaze gradonačelnici Pule i Buja

Na skupu 16. listopada bit će i gradonačelnici i načelnici graničnih općina i gradova: Trsta, Kopra, Pule, Pirana, Buja, Izole, Muggie, Doline, a sudjelovat će i istarski župan Ivan Jakovčić te pročelnik za međunarodne odnose u vladi regije Friuli-Venezia Giulia Elio De Anna. (E. VELAN)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter