Trst - ulaz i izlaz iz Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U rovinjskom Multimedijalnom centru otvorena je izložba fotografija «Tršcanske impresije» Siegfrieda Schwarza, profesora na Institutu za patofiziologiju Sveucilišta u Insbrucku. Kao veliki zaljubljenik Istre i Krasa Schwarz je 2001. godine kupio staru kamenu kucu u Medakima, u koju dolazi i obnavlja je svaki drugi vikend. Precizno je izracunao da je do sada u Istru došao 160 puta, a ulazna i izlazna luka mu je Trst.

Zbog toga je ovaj ljubitelj fotografije svoju prvu izložbu u Istri posvetio Trstu, a u  pripremi je i druga izložba, na kojoj ce objaviti radove iz svog drugog doma Istre, njenih krajolika, sela i gradova. Voditeljica MMC-a Dubravka Svetlicic je na otvaranju, na kojem se Schwarz potrudio procitati pozdravni govor na hrvatskom jeziku, istakla da je austrijski profesor zavirio u sve kutove Trsta, a njegove impresije prikazane su kroz 60-tak izabranih fotografija.

Emanuela Ghiraldi iz tršcanskog Narodnog sveucilišta je rekla da je Schwarz fotografijom otkrio sve znamenitosti Trsta, od Barcole, preko centra grada tramvajem do periferije i Krasa. Vjerno je prenio boje Trsta i njegovu dušu, a slikajuci po kiši, kada na ulicama nije vladala uobicajena vreva, naglasio je arhitekturu grada.

Schwarz se fotografijom bavi od djetinjstva, no poticaj za ponovnim izlaganjem dali su mu upravo Istra i Kras, u koje je prvi put došao sa 17 godina, ali ih je «otkrio» kroz objektiv tek kada je postao vikend stanovnik Poluotoka. «Tršcanska impresije» mogu se pogledati u MMC-u do 12 prosinca.


Podijeli: Facebook Twiter